Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

21/10/10

Els Vilars. La Fortalesa ibèrica. Arbeca. Garrigues.







Va ésser construïda l'any 775 a.C. tot i que, amb el temps i segons les necessitats dels seus habitants, va sofrir certes modificacions. Es creu que l'indret de construcció va ésser especialment triat per la classe de terra, molt apropiada pel conreu i per disposar d'aigua abundant a la zona.



Va estar habitada uns 400 anys i es va desallotjar el segle IV, segurament per manca d'espai i perquè les muralles ja no eren tan necessàries com ho havien estat al principi.

Hom creu que hi vivien entre 175 i 200 persones. Els seus constructors (grup cultural dels camps d'urnes, anomenats així perquè incineraven els seus morts i els enterraven en vasos ceràmics)van sofrir un procés d'iberització.


Pràcticament el 60% de tota la construcció la conformen elements defensius. Una muralla de 5 metres d'amplada, dos fossats, 12 torres i un camp frisó (pedres anclades al terra que impedien als guerrers enemics aproximarse a la muralla. Tots ells, en conjunt, la feien inexpugnable des de l'exterior.


El fossat gran mesurava de 4 a 6 metres de profunditat, per 18-23 d'amplada


Restes de la muralla i Camp frisó

Camp frisó.

Les cases 35 en total, eren de petites dimensions (unifamiliars) i estaven adossades a la muralla. Les portes de totes elles donaven a un camí empedrat paral.lel a la mateixa muralla.Tota la urbanització interior es va fer a l'entorn d'un pou-cisterna central que s'alimentava d'aigua de la capa freàtica, d'aigua de pluja i de la dels fossats a través d'un sistema de canalitzacions.

Les cases:
Pou-cisterna central.


Carrer empedrat paral.lel a la muralla.


La fortalesa comptava amb dos accessos . Una torre-porta a l'est i una poterna a l'oest.

Torre porta a l'est. La porta era d'únic batent.

Poterna a l'oest.
Els seus habitants conreaven blat, ordi, raïm i llegum i, al mateix temps comerciaven amb d'altres pobles, com els grecs.

Especialment interessant és el vídeo que es troba en la següent adreça (en català)

Més informació a:
I unes imatges impressionants a:

8 comentaris:

  1. Un lugar muy interesante,que explicas y documentas casi tan bien y con tanto cariño como la guía.
    Un día genial que hay que repetir.

    ResponElimina
  2. Un estupendo reflejo de un día muy interesante. Ha valido la pena la espera.
    Como dice Tony, hemos de repetir.

    ResponElimina
  3. Hola Lola.
    Muy bien explicado y documentado no me deja de asombrar la capacidad de nuestros antepasados y su tenacidad demostrada en sus obras.
    Un abrazo.

    ResponElimina
  4. Muy interesante y yo, por cierto, con los dientes largos je je, pero bueno, gracias a ti es como si hubiera podido estar.
    Molts petons!!

    ResponElimina
  5. Repetiremos pero para la pròxima vamos todos, es muy interesante verlo en persona y escuchar a la guía que lo hace de maravilla, así nadie se queda con los dientes largos.

    ResponElimina
  6. Todos, todos no, que a mi me pilla lejos y me muero de envidia. siempre que veo estos lugares, tiendo a imaginarme lo que habrán visto todas estas piedras.
    Un abrazote Lola.

    ResponElimina
  7. Sì que es enorme!! No he visto el vìdeo entero, pero suena raro que desaparecieran por falta de sitio cuando se cree que la fortaleza era todavìa màs grande de lo que se ve.
    Muy buenas fotos, como siempre!! Si volvéis yo tb me apuntarìa!!
    Abrazotes!

    ResponElimina
  8. Molt interesant. Sóc un amant de la història :)

    ResponElimina