Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

17/7/10

Museum de Montserrat. Abadia de Montserrat. Bages.

Situat en unes dependències del Monestir de Montserrat, compta amb una important col.lecció d'obres d'art, tot i que durant la Guerra Napoleónica se'n van perdre moltes, després amb l'aportació de particulars, dels mateixos artistes i del treball d'alguns dels monjos s'han anat multiplicant de tal manera, que mereix, sense cap dubte, una visita. Malauradament no es poden fer fotografies en el seu interior, per tant la resta de fotografies que us exposo han estat extretes de la xarxa.

Les seccions que es visiten quan s'ha concertat dia, hora i l'acompanyament d'un guia són:


 1. Arqueologia de l'Orient Bíblic.

 2. Pintura antiga.

 3. Nigra Sum (negra soc o soc negra).

 4. Orfebreria.

 5. Pintura i escultura moderna.

 6. PhosHilaron.

La secció d'Arqueologia de l'Orient Bíblic:

El pare Ubach es va proposar de fer un Museu de la Bíblia mitjançant materials de tota mena relacionats amb el llibre sagrat.

Les peces que es poden veure corresponen a materials portats, procedents de les seves excavacions a Orient o adquirides a Egipte, pel pare Bonaventura Ubach des de 1911 fins el 1928 i compten amb elements de diverses característiques:

 • Peces arqueològiques de Xipre, Mesopotamia, Palestina i Egipte.
 • Geologia.
 • Biologia.
 • Botànica.

També hi podem veure una maqueta del Temple d'Herodes i una reproducció del Sant Sepulcre entre d'altres elements d'interés. Hi destaca la peça següent:


Cap de Gudea. Un rei sumeri, divinitzat, de la ciutat de l'estat de Lagash. 2100 a.C.


La secció de Pintura Antiga:


La pinacoteca fou iniciada per l'abat Marcet entre 1918 i 1920. El contingut és especialment italià i barroc, tot i que també hi podem veure peces catalanes, castellanes, flamenques i franceses des de la fi del gòtic al renaixement.


Hi ha obres de Berruguete, Morales, El Greco, Bonfigli, entre d'altres. Hi destaca:


Il Caravaggio. Sant Jeroni penitent. 1605-1606.


La secció de Nigra sum:


Es tracta d'una exposició sobre la iconografia de la Mare de Déu de Montserrat, La Moreneta, amb peces datades des del segle XII fins l'actualitat. Hi podem observar pintures, escultures, gravats, medalles, ....La secció d'Orfebreria:

En aquesta estança hom pot observar diferents objectes litúrgics amb molt de valor artístic i històric. Calzes, custòdies, patenes i d'altres, datades des del segle XV fins al XX. Les dues peces a destacar són la corona i el ceptre amb que els catalans van obsequiar a la Mare de Déu l'any 1881 quan va ésser proclamada la patrona de Catalunya.

Pintura i escultura moderna:

Importants pintors de mitjan del segle XIX fins a mitjan del segle XX estan representats en aquestes sales, fet que converteix la pinacoteca de Montserrat en una de les millors de Catalunya pel que fa a obres modernistes i impressionistes. En detall alguns dels quadres exposats són:

 • Ramon Martí Alsina: "Pobres", "Autorretrat", "La Barceloneta".
 • Ramon Tusquets: "La mort de Sísara".
 • Joaquim Vayreda: "Primavera".
 • Romà Ribera: "Sortida del Lyceu".
 • Joan Roig Soler: "Casa de pescadors".
 • Auguste Renoir: "Platja de Pòrnic".
 • Edgar Regas: "Nelly".
 • Monet: "Porte d'aval".
 • Pablo Ruíz Picasso: "L'escolà", "El vell Pescador".
 • Santiago Rusiñol: "Cafe de Montmartre".
 • Joaquin Sorolla: "Àrab".
 • Ramon Casas: "Madeleine l'absenta".
 • Joan Llimona: "Pensarosa".
Santiago Rusiñol. Café de Montmartre.

Picasso. Vell pescador.

Ramon Casas. Madeleine l'absenta.
PhosHilaron:
La conformen 160 icones bizantines i eslaves provinents d'una col.lecció particular cedides per quatre anys. Aquest espai presenta la particularitat que la sala on s'exposen ha estat especialment decorada i il.luminada com si fos un temple bizantí motiu pel qual no tan sols podem contemplar les obres sinò que també en podem respirar l'atmòsfera.
Per saber-ne més i veure'n imatges:
Aquest post el dedico molt especialment a les lectores del Club de lectura d'Òdena, amb les que vam gaudir d'una més que magnífica tarda cultural al Museu de Montserrat.

3 comentaris:

 1. Ultima vez que tive en Barcelona visitei esse Museu... lindissimo.

  Belas fotos

  ResponElimina
 2. ERstimada Lloa, fantástic reportatge que has realitzat del magnífic Museu de montserrat, el qual conec ja que fa pocs dies m'hi vaig passar tot un mati.
  Es sensacional i cal que l'ensenyem al món com tu molt be has fet. Gràcies. Una abraçada.

  ResponElimina
 3. Y ademàs el enclave del museo no tiene desperdicio. Nadie como los monjes para encontrar un buen sitio donde retirarse.

  ResponElimina