Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

1/7/10

Horts de'n Gomà. Sant Martí de Sesgueioles. Anoia.


Avui us porto, a l'hort, sí, literalment a l'hort, amb el vostre permís, és clar.
A Sant Martí de Sesgueioles hi podem trobar els Horts de'n Gomà o de'n Gomar, segons diferents fonts documentals. Ja ho diu la dita "Per piscines, pous i corrioles, veniu a Sant Martí de Sesgueioles".





Es tracta d'uns horts força peculiars perquè cadascún d'ells compta amb un pou. Realment no és l'unic poble que presenta aquesta peculiaritat, però sí un dels més coneguts ja que des del mateix ajuntament ho han donat a conèixer i està perfectament indicat dins del nucli quan hi fas una visita.
En un parell d'hectàrees n'hi podem comptar fins a cinquanta. Alguns, els que més, encara ara estan en plé funcionament, d'altres, hores d'ara, ja estan inutilitzats.
Tot i que és incert, l'origen d'aquestes construccions es podria situar entre els segles XVI i XVII. La situació d'aquest terreny en el fons d'una vall afavoreix l'acumulació d'aigua abundant i per això hom diu que fins i tot els íbers haurien pogut fer-ne ús.

















4 comentaris:

  1. Chica, que cantidad de pozos. Luego se habla de sequía.

    Una deliciosa curiosidad más que nos acercas a través de tu mirada fotográfica y que como siempre nos encanta.

    ResponElimina
  2. Et felicito, un altre tema molt interessant i ben documentat, cop sempre.
    Fantàstiques fotos.

    ResponElimina
  3. Desconeixíem l'existència d'aquests pous. el fet més curiós és que no existeixin enlloc més.Gràcies per la crònica i per les fotos. Com te n'assabentes de tantes coses?

    ResponElimina
  4. Molt interesant el recull d´instantàneas del poble i la descripció que fas, em porta molts records i tinc les meves arrels aqui Sant Marti.

    ResponElimina