Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

27/8/09

La familia de Pascual Duarte.

Autor: Camilo José Cela (Premi Nobel de Literatura 1989).
Novel.la biogràfica.
Editada el 1947.
Editorial: Círculo de lectores.
186 pàgines.
També existeix en pdf.
Una llibre francament interessant que narra en primera persona les memòries incompletes que Pascual Duarte, un personatge de ficció ajusticiat durant la dictadura espanyola, va deixar escrites abans de morir.
Amb un domini de l'idioma admirable, un estil ben propi i un realisme indubtable Cela ens planteja un vertader dilema que ens fa pensar sobre el destí, la justicia i la pena de mort, a través de les confessions i reflexions del protagonista sobre la seva pròpia vida.
És especialment significativa la dedicatòria que fa l'autor:
Dedico esta edición a mis enemigos, que tanto me han ayudado en mi carrera.
També la nota inicial que Cela anomena Pascual Duarte, de limpio, escrita a Palma de Mallorca el 23 d'agost de 1960 i que imagino només surt en aquesta edició que he llegit i potser en les posteriors, però no en les anteriors.
Les memòries de Pascual Duarte comencen:
Yo, señor no soy malo, aunque no me faltarían motivos para serlo. Los mismos cueros tenemos todos los mortales al nacer y sin embargo, cuando vamos creciendo, el destino se complace en variarnos como si fuésemos de cera y en destinarnos por sendas diferentes al mismo fin: la muerte. Hay hombres a quienes se les ordena marchar por el camino de las flores, y hombres a quienes se les manda tirar por el camino de los cardos y las chumberas. aquéllos gozan de un mirar sereno y al aroma de su felicidad sonríen con la cara del inocente; estos otros sufren del sol violento de la llanura y arrugan el ceño como las alimañas para defenderse. Hay mucha diferencia entre adornarse las carnes con arrebol y colonia, y hacerlo con tatuajes que después nadie ha de borrar ya.
Imprescindible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada