Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

22/5/10

Jornada de portes obertes a la mesquita d'Igualada.


Avui la Comunitat Islàmica d'Igualada, "Almahabba Wattawassoul", ha celebrat una jornada de portes obertes a la Mesquita d'Igualada, l'única existent a la nostra ciutat des de l'any 2007. Una interessant iniciativa que han volgut portar a terme amb l'objectiu de trencar certs mites sobre la religió musulmana per tal d'integrar-se a la comunitat anoienca que ara constituteix la seva terra.
L'interior de la mesquita amb un bon nombre de fidels orant de cara a La Meca. S'hi fan cinc oracions obligatòries per dia, a l'alba, al migdia, abans de la posta de sol, durant aquesta i abans d'anar a dormir. No obstant, no es obligat d'anar a la mesquita si un està malalt o té alguna altra tasca que no pot deixar. Les dones resen al mateix lloc que els homes però al darrera d'ells, cap a la part posterior de la sala.
Exemplars de l'Alcorà.

Exemplars de texts que interpreten l'Alcorà.
Un quadre amb les dades dels profetes.
l'Alcorà.
A més a més hi havia una exposició de productes tradicionals àrabs i un vídeo explicatiu de les activitats que es porten a terme a la mesquita, bàsicament pregària, aprenentatge-educació i festes i celebracions diverses. El divendres és el dia que l'Imam dirigeix l'oració comunitària.




Teixit que utilitzen en la decoració dels recintes quan es celebra una boda.


I, finalment, ens han convidat a un té excel.lent, tot explicant-nos els requisits de la seva elaboració així com el ritual que es segueix quan es pren.
Hem parlat en català amb pràcticament tots els membres de la comunitat que ens han atés i de diversos temes como ara les prohibicions de menjar porc i de beure alcohol, el sacrifici del xai, ...
Una trobada distesa, que hem d'agrair a la Comunitat Islàmica d'Igualada i que ens ha permés apropar-nos una mica més a una cultura ara tan propera però, al mateix temps, força diferent.

4 comentaris:

  1. Antiguamente las culturas judía,árabe y cristiana convivían respetando la libertad de los demás;es de hace muy poco(en la Historia de la Humanidad)que nos separan prejuicios provocados por el desconocimiento y el miedo a los demás,promovidos por los intereses económicos y de poder...siempre hay buenos y malos,pero no debemos distinguirlos por raza,sexo,religión,idioma...sino por sus hechos como personas.
    Gracias por ser como eres y acercarnos esta realidad.

    ResponElimina
  2. Toni, muy acertado comentario y deseo implícito que comparto. Aunque he de decirte que Igualada no es una ciudad especialmente conflictiva, los estereotipos existen como en todas partes y es una verdadera lástima. ¿Qué hay más deseable ante la diversidad actual en nuestras tierras que una convivencia basada en el respeto mútuo?.

    ResponElimina
  3. La islámica es una cultura especialmente rica e interesante. Coincido con vosotros en vuestros comentarios y en que lo que más nos separa de nuestros vecinos es precisamente el miedo a lo que es desconocido y además diferente de "lo nuestro". Al fin y al cabo, los llamados cristianos hemos cometido grandes atrocidades en el pasado y las siguen cometiendo en nombre de la religión.
    Mi más sincero aplauso a esta iniciativa que ayuda a acercar culturas mediante el conocimiento de las costumbres.

    ResponElimina
  4. Super interessant. Pense que es una iniciativa que cal per tal de poder integrarse en la societat. I pel fet que parlen el català ja es mereix tot el meu respecte (encara que jo soc de les poques persones que defen l'islam).

    ResponElimina