Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

4/11/09

Museu del Traginer. Col.lecció Antoni Ros. Igualada.





El Museu del Traginer-Colecció Antoni Ros està ubicat a l'antiga masia "Cal Merdetes" (perquè es dedicaven a netejar els pous morts de les cases), del segle XVIII, situada molt a prop del nucli antic de la vila d'Igualada.



En diferents sales, la magnífica col.lecció, de 4500 peces de les quals se n'exposen al voltant de 2700, ens permet aprendre sobre l'evolució del transport tant de mercaderies com de persones emprant energies de sang i alhora ens mostra els diferents oficis que feien possible el món del traginer a casa nostra.

Sala de l'Evolució del Traginar i dels Oficis Relacionats amb aquesta Professió.








La carreteria, el boter, l'adober, el baster, l'esparter, el ferrador, el manescal o veterinari, el mosso d'estable, el llenyataire o arrossegador de troncs, el traginer de bast i la ferreria.
Sala de Guarniments d'Animals.
Guarniments per a nou cavalls que s'empraven per enganxar la rèplica exacta de la diligència que anava de Barcelona a Igualada.
Cuina de l'antiga masia.








Sala dels Carros de Servei i de la Pagesia



i



Sala dels Carruatges de la Burgesia.







Carros de servei, transport de viatgers, passeig, pagès, càrrega i transport de vi.

Cotxe Funerari de 1890.





















Trineu per Troika, carruatge de passeig de l'any 1900. N'apareix un a la pel.lícula "Doctor Zhivago"

Una de les peces més importants, sinó la que més, és un carro barroc sicilià del segle XVII.
També hi ha la Sala dels Tres Tombs amb fotografies dels anys 20 fins als 80 i una sala amb part de l'obra escultòrica del fundador del Museu, la Sala Antoni Ros.
El museu compta amb un 25% de la plantilla constituïda per personal amb discapacitats sensorials greus i està perfectament adaptat per a persones amb deficiències visuals. Cal afegir que un cop feta la visita es pot fer un bon àpat en un dels millors restaurants d'Igualada "El racó del traginer" en el mateix edifici.

Aquí la prova del delicte.

5 comentaris:

  1. Molt bona bona entrada Lola, encara que ens has xafat la sorpresa de la visita que voliem fer aquest cap de setmana ;)

    Esperem que al menys el dinar sigui tant bo com dius. Alguna recomanació?

    ResponElimina
  2. Molt visual i oportuna entrada que ens obre els ulls amb aquesta magnífica col·lecció de carrosses,ara que quand hi ha teca,se'ns obren les orelles!!

    ResponElimina
  3. Us agradarà quan vingueu, aquest reportatge no és més que un tastet. Pel que fa al dinar, només dir-vos que mengeu en una de les botes i que tot el que fan és prou bo, només cal triar allò que a un li agrada.
    Que vagi de gust!!!

    ResponElimina
  4. Me han encantado los carruajes. Que suerte que aunque no se pueda viajar todo lo que deseamos, podamos disfrutar tanto y tan bien de lo que otros ven y comparten. Gracias por tu comentario en el blog. De los mas bonitos que me han puesto.

    ResponElimina