Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

17/6/10

Bruixes a la Catalunya interior.


Un llibre de Jordi Torres i Sociats (Oristà, 1942). Forma part del Grup de Transhumància i d'Àmbit de Recerca i Documentació del Solc. Una de les aficions que li ve de petit és l'interés per la transhumància i la recopilació d'històries, llegendes i costums relacionats amb la vida de pagés.
Farell Editors.
Col.lecció Popular Llegendes.
Primera edició 2002.
128 pàgines.
Es tracta d'un recull d'històries, llegendes, creences i costums sobre el món bruixes que la veu popular ha anat transmetent de generació en generació explicades per diferents persones, testimonis directes o indirectes dels fets, que van ésser entrevistades per Jordi Torres en diferents indrets.
Un treball d'investigació amb el qual l'autor tracta d'inmortalitzar una part de la nostra cultura difícilment recuperable per raons obvies.
Amb un estil directe, clar i català, en cap cas exempt de l'humor que el caracteritza, exposa en aquesta obra no tan sols fets reals, també com es convertia una persona en bruixa o bruixot, quins eren els seus embruixaments i els mètodes que la gent, de la Catalunya rural, empraven per combatre'ls.
Imprescindible
Us aconsello la lectura d'un estudi sobre la bruixeria a l'Europa moderna fet per Francesc Roma i Casanovas: Una mirada geográfica al fenómeno de la brujeria: devolviendo a "las otros" el sentido de lo que era suyo. Només té 25 pàgines i es realment interessant com a introducció en el tema.

4 comentaris:

  1. Interesant llibre sempre i quant no sigui tipus "cuarto milenio" i coses així. Sempre m'han agradat el llibres que reflexen la mentalitat de la gent del passat, encara que moltes vegades no estigui d'acord amb ells. N'hi ha una sabiduria popular que queda reflectida en ells i que s'està perdent.

    ResponElimina
  2. Seguro que me gusta.Gracias Lola
    Petons.

    ResponElimina
  3. Ksawery,
    Es tracta d'un llibre que intenta mostrar com n'estava d'arrelada la creença en les bruixes a Catalunya,com a tot Europa a la mateixa època. És un estudi seriós i digne de la seva lectura. De totes maneres us aconsello la lectura d'un PDF, molt interessant, que volta per la xarxa perquè us en feu una idea,http://www.francescroma.net/web/age.pdf, només té 25 pàgines i és una introducció excel.lent a aquest món. El llibre que jo del qual jo he fet el comentari explica els mateixos fenòmens amb casos reals a Catalunya i com s'ho explicava la gent a partir de les seves creences en bruixes.

    ResponElimina
  4. Tomo nota de los dos libros. Nunca he leìdo nada sobre el tema, me parece muy interesante. Gracias Lola. Un abrazo!!

    ResponElimina