Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

10/8/10

C.R.A.R.C. Masquefa. Anoia.



El C.R.A.R.C., Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya, és una institució dedicada a la rehabilitació de la fauna silvestre amb la finalitat de retornar-la al seu hàbitat natural, promoure la recerca científica i l'educacio ambiental. Creat l'any 1992 és tracta de l'unic centre de recuperació de fauna salvatge a l'Estat especialitzat en amfibis i rèptils.
Els integrants de l'equip responsable del centre són: El Quim, l'Albert, l'Isabel i la Paqui, que compten, a més a més, amb quatre voluntaris.


En les instal.lacions hi podem veure exemplars pertanyents a diverses espècies:
  • Tortugues terrestres autòctones.
  • Tortugues terrestres exòtiques.
  • Tortugues aquàtiques autòctones.
  • Tortugues aquàtiques exòtiques.
  • Serps tropicals.
  • Serp autòctones, actualment n'hi ha un sol exemplar.
  • Cocodrils.
  • Sauris autòctons.
  • Sauris exòtics.
  • Amfibis.

Seguidament podem veure imatges d'alguns dels animals que es troben actualment en el centre.

Tortuga grega. Testudo Marginata.

Tortuga d'estany. Emys orbicularis. Europea.


LLargandaix overo.Tupinambis.
Tortugues d'aigua exòtiques.

Tortuga estelada de Madagascar. Astrochelys radiata.


Tortuga mora o morisca. Testudo graeca graeca.

Un dels exemplars de cocodril que van ésser comprats en un mercat d'Egipte per uns turistes. Quinze anys després van ésser conscients que els cocodrils no eren animals domèstics fàcils de mantenir en condicions adequades.

Tortuga gegant africana. Centrochelys sulcata.
Caiman. Els exemplars que té el Comam van ésser capturats al riu Besós, a Collserola i a Castelldefels, evidentment abandonats pels seus propietaris quan es van adonar de la seva errada en adquirir-los.

Tortuga mediterrània occidental. Testudo hermanni hermanni.

Llargandaix barbut australià.

Iguana.


Anaconda groga. Eunectes noateus.

Pitó índia. Python molurus.

Pitó reticulada. Python reticulatus.

Pitó índia. Phyton molurus. És una serp albina, el marró fosc en aquest exemplar es groc i el marró clar és blanc. L'albinisme s'aconsegueix amb la cria selectiva i és molt apreciat pels col.leccionistes.

Hi ha a disposició dels visitants i, sobretot, de les escoles un taller de natura dirigit a alumnes de preescolar, primària, secundària i batxillerat, que cal concertar amb anticipació.
Està permés de donar menjar a les tortugues aquàtiques amb una mena de ranxo que venen a l'entrada del recinte.
Amb la visita a les instal.lacions hom pot copsar la problemàtica generada pel comerç il.legal o legal d'animals salvatges, les característiques físiques i biològiques de les diverses espècies així com el perill d'extinció en que es troben algunes d'elles.
Per acabar felicitar a l'equip del C.R.A.R.C. per la seva extraordinària labor.
C.R.A.R.C.
C/ Santa Clara, s/n.
Masquefa.
Tel. 93.772.63.96
Visites no concertades:
Dissabte de 10:00 a 13:00 i de 16:00 a 18:00.
Diumenge de 10:00 a 13:00.

7 comentaris:

  1. Lola, muy buen reportaje! Es muy importante la labor de este centro, làstima que no se copie mucho su ejemplo.
    Las fotos son magnìficas! Aunque esta vez solo me dan ganas de llevarme a casa las tortuguitas, los demàs reptiles y anfibios que se queden en el centro o en su hàbitat natural...jejjeej
    Buen trabajo!!

    ResponElimina
  2. Perdòn, acabo de descubrir que Dama y Xixi estaban en tu blog! Qué dos soles tienes en casa!! Saludos!!

    ResponElimina
  3. Kashtanka,
    Pues hay una iguana macho que es un verdadero encanto, supercariñoso. Yo estoy entre las tortugas y él, aunque no sé como se llevarían con Dama i Xixi, así es que les dejo allí que estaran mucho mejor cuidados.

    ResponElimina
  4. Hola Lola.
    yo tuve dos tortuguitas americanas ( en una pecera prqueñita con una isla y palmera) después crecieron... y crecieron... y cada cierto tiempo les tenía que ampliar la pecera hasta que llegaron a un tamaño que era imposible tenerlas en un piso así que pasaron a vivir en el campo se fueron con mis padres a un jardín donde disponían de todo el espacio que les hacía falta.
    Recuerdo a una de ellas con una infección en los ojos una especie de telilla que no le dejaba ver, estaba como ciega, pues llámalo instinto o lo que sea pero cuando la cogía para limpiarle los ojos con un algodón mojado en la medicina que me dieron en el veterinario alargaba la cabeza todo lo que podía y se estaba quieta. Yo pensaba que se moriría de hambre pero se me ocurrió echarle de comer siempre por una esquina de la pecera y con unos golpecitos le llamaba la atención entonces ella se acercaba y comía lo que pillaba entre la boca.
    Es una pena ( por no decir palabras mayores) que la gente abandone los animales que suerte que todavía hay gente responsable y centros que se dedican a recuperarlos protegerlos y cuidarlos.
    Un beso.

    ResponElimina
  5. APU,
    Cuando llegué al centro había una familia que llevaba dos tortugas exóticas de estas de agua porqué no podían ya cuidar de ellas. Pensé que era una verdadera suerte contar con instalaciones como éstas, con un equipo muy comprometido con su labor y la verdad es que los animales están en perfectas condiciones hasta que por fin pueden liberarles en su hábitat. Por ello he pensado que es importante difundir la existencia del CRARC, quizá así no se abandonen caimanes o tortugas exóticas, por nombrar sólo algunos de ellos, en nuestros parajes que tanto daño hacen a nuestra fauna autóctona.

    ResponElimina
  6. Aquí en Andalucía hay una legislación muy restrictiva en cuanto a la tenencia de animales peligrosos y algunos de esos animales sería imposible de adquirir de un modo legal. Otros, como las tortugas esas que algunos compran a los niños como si fueran un juguete... suponen una grave amenaza a la fauna autóctona (una verdadera plaga).
    La Tortuga Mora... afortunadamente cada vez se ve más en Doñana y en el Parque Natural del Cabo de Gata.

    Saludos!

    ResponElimina
  7. Quin bon reportatge¡¡
    Molt interessant i important que ho difonguis.
    Petonets

    ResponElimina