Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

18/4/10

Visita al Jaciment Neandertal de l'Abric Romaní. Capellades. Anoia.

Des del mes de febrer d'aquest any s'organitzen unes més que interessants i didàctiques visites comentades en el Jaciment Neandertal de l'Abric Romaní de Capellades.
Geològicament l'Abric Romaní és una balma que s'obre dins els que es coneix com a Cinglera del Capelló, espectacular massís tavernític d'uns 50 metres de potència mitjana format per l'acció d'aigües carbonatades.
Una exposició introductòria ens endinsa no tan sols en la història del jaciment arqueològic del paleolític mitjà, el registre més important i clau per conéixer com vivien els neandertals i el primer conegut a Catalunya, entre 79.000 i 40.000 anys abans del present, també en el modus vivendi d'aquests avantpassats.
Tot va començar quan Amador Romaní, arqueòleg autodidacta descobria l'any 1909 restes que el van fer pensar en que el lloc podia ésser ben bé un jaciment important, va fer excavar un pou a dos pouers, fet que li va permetre trobar proves físiques i confirmar que tenia tota la raó en la seva hipòtesi inicial.
Les excavacions posteriors han estat sota la direcció de Eduard Ripoll i Perelló (entre 1956 i 1962), amb el suport del Museu arqueològic de Barcelona i després per Eduald Carbonell (a partir de 1983 continuant actualment), primer des del Centre de Recerques Paleo-Eco-Socials de Girona i, a partir de 1988, des de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
En l'esmentada exposició també es pot veure una descripció física i social dels neandertals, l'evolució dels humans des dels primers homínids, les possibles explicacions de la misteriosa desaparició d'aquests llunyans parents nostres així com eines i restes trobades en els treballs arqueològics efectuats fins ara.
La visita continua amb un vídeo explicatiu sobre la vida quotidiana en aquells temps i una explicació de les troballes i el treball arqueològic a l'interior del jaciment.
En aquesta imatge encara es pot veure el pou que va fer excavar Amador Romaní (entre les dues passarel.les de fusta).
Com a curiositat us diré que s'hi han trobat més de 200 fogars dels quals en veiem aquí algunes restes.
Aquí una imatge de d'altres elements (de fa 50.000 anys) que em van mostrar com la mandíbula d'un cavall, una banya de cèrvol, restes d'un os del quel n'havien extret el moll interior per alimentar-se, queixals de cavalls eines de sílex i excrements de hiena (animals que ocupaven les coves quan els neandertals, caçadors i recolectors nòmades no hi eren).
Un tros de sílex i una pedra amb la qual fabricaven les eines i una reproducció actual d'una d'elles.
Finalment el visitant pot fer pràctiques de tir amb propulsor i de tir amb arc, tècniques en les quals he de dir que tinc molt poca mà, com podeu veure. No cal dir que el resultat va ésser catastròfic, sort que havia quedat amb el Ramón per anar a dinar a l'Hostal Robert de la Pobla, perquè si hagués depés de la meva tècnica i de la meva precisió hagués patit molta gana.


Agrair als organitzadors i a la meva guia particular aquesta possibilitat de la qual en vaig gaudir molt i recomenar-vos a tots de fer-la.
D'altres entrades sobre l'Abric Romaní en aquest bloc:
Finalment, us vull fer un comentari d'una novel.la fantàstica per saber més d'aquest món ara tan llunyà.

Un llibre de Jean M. Auel.
Editorial El País, 2005.
590 pàgines.
Fa temps que el vaig llegir però en tinc molt bon record.
Es tracta d'un apassionant relat sobre una nena Cro-Magnon de cinc anys adoptada per un grup de Neandertals.
Tant si us interessa la prehistòria com si no, us el recomano de totes totes.

4 comentaris:

  1. Gràcies per la recomanació. N'havia sentit parlar, però un d'aquells llibres que et desapareix de la memòria. Ara me n'has tornat a fer venir gana.
    Salut i Terra

    ResponElimina
  2. Me ha gustado mucho tu entrada. Tomamos nota de tu recomendación.

    El libro ya está comprado (hasta la cuarta parte), ahora sólo me falta encontrar tiempo para "devorarlos".

    ResponElimina
  3. Molt bon reportatge. Us recomano també la lectura de l'article 'Els neandertals menjaven crispetes?' d'en Rafael Balaguer: http://desdelamediterrania.cat/2011/03/05/els-neandertals-menjaven-crispetes/

    ResponElimina