Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

25/4/09

Anoia prehistòrica.

Pedra dreta de Cabrera. Vilanova d'Espoia.

Menhir amb l'Esglèsia de Sant Salvador al darrera.

Es tracta de l'únic exemplar de menhir o monument megalític, consistent en una gran pedra dreta plantada a terra, que es conserva o que es coneix fins avui dia a la comarca de l'Anoia.
Va ésser localitzat per Amador Romaní en un corriol que mena a la casa Blanca, al terme de Cabrera d'Anoia.Valldecerves. La Llacuna.
La cova i les pintures, art parietal llevantí, d'homes del Neolític, 3500-3000 aC.
Abric Romaní. Capellades.
És el primer jaciment arqueològic del Paleolític Mitjà conegut a Catalunya, tot i que el primer nivell excavat a l'època d'Amador Romaní pertanyia al Paleolític superior.
Totes les restes trobades pertanyien a l'Homo sapiens neanderthalensis.


Sepulcre megalític dels tres reis. Rubió.
Descobert l'any 1964. Cronològicament es situa a la darreria de la cultura megalítica catalana, cap a l'any 1220 aC..
Està format per una llosa de capçalera, una al costat esquerre, dues al costat dret i una de tancament, havent desaparegut la llosa de coberta.
La cambra estava envoltada per un túmul.
Pel fet d'haver estat saquejat, en el moment de l'excavació no es pogué saber el nombre d'individus que s'hi havia inhumat. Només es van trobar quatre dents, dos queixals i restes d'ofrenes, compostes per ceràmiques majoritàriament i un punxó.
Sepulcre megalític de les Maioles o de Pedrafita. Els prats de rei.
La seva cronologia es remuntaria al primer terç del II mil.leni aC.
Té estructura tumulària el.líptica i a l'interior presenta un corredor delimitat per lloses disposades verticalment sobre el terra. La cambra funerària, de planta trapezoidal, amb un terra de lloses planes d'arenisca, està separada del corredor per una llosa.
Es tracta d'un sepulcre múltiple, amb presència de dotze individus adults, dos joves i un nen. Segurament es dedicàven a la ramaderia transhumant.
L'acumulació de restes òssies a l'entrada de la cambra fa pensar en una coberta mòbil que permetria la inhumació per la part superior.
S'hi van trobar també objectes d'ús personal (punxó de coure arsenicat, objectes d'ornament com els dentaliums), o relacionats amb activitats productives (nuclis de sélex i percutors) i domèstics (atuell ceràmic).

Si en voleu veure el detall de les excavacions visiteu l'adreça següent:

3 comentaris:

 1. Sembla impossible però fins avui no he obert el teu correu i he pogut visitar el blog. Moltes felicitats. Hi pasaré sovint.
  Una abraçada.

  ResponElimina
 2. Hola,
  en primer lloc volia felicitar-te pel bloc i per tota la informació que ens ofereixes.

  Pel que fa a l'Anoia prehistòrica no sé si coneixes el dòlmen de Comallagosa que es troba prop de la Llacuna. T'adjunto un parell d'enllaços amb informació:

  http://www.festacatalunya.cat/poblacions-veure_altres_llocs-0810430008-cat-altres_llocs_per_visitar.htm

  http://www20.gencat.cat/docs/CulturaDepartament/DGPC/Documents/memories%202009/qmem6936.pdf

  Salutacions

  ResponElimina
 3. Moltíssimes mercès per la informació. L'hauré d'anar a visitar, m'interessa. Tot i que encara em queda molt per recòrrer aquest no el tenia previst.

  ResponElimina