Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

15/4/09

Castell i Església pre-romànica de la Tossa.


El castell de Montbui (Santa Margarida de Montbui) fou construït a l'entorn del segle X.
Els castells d'aquest període disposen de paraments amb angles arrodonits per mirar de resoldre el problema de la manca de seguretat que els angles vius de les parets comporten, però encara no es construeixen fortificacions circulars pròpies dels segles XI i XII, molt més complexes.

Aquest fet es corrobora amb l'utilització de pedra sense escairar, petits blocs de pedra únicament desbastats i units amb morter de calç.
Les filades de la part superior possiblement corresponen a una remodelació o ampliació posterior, ja que el tipus de pedra i la tècnica de construcció són de més qualitat. El mur de llevant conserva encara els forats emprats per situar les travesses de fusta de la bastida en el moment que es construeix la torre.
Conta la llegenda que en el moment de construcció del castell de la Tossa hi hagué una gran sequera. Fou tanta la necessitat d'aigua que per fer el morter es va utilitzar vi en comptes d'aigua. Es diu que avui encara es conserva una certa tonalitat marronosa als murs, testimoni perenne d'aquest fet.

Església pre-romànica, del segle X.

1 comentari: