Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

30/4/09

Castell de Sant Martí de Tous.

Les primeres notícies que tenim del castell daten del segle X, en què depenia del de Montbui.
Avui convertit en residencial encara conserva part de la seva estructura fortificada i una torre coronada amb merlets.

Es tracta d'una construcció sòbria, de pedra i de morter, de la qual cal destacar a la planta baixa uns murs amb presència d'Opus Spicatum, probablement procedents de la primitiva edificació.

Els elements típicament gòtics els podem observar a la planta noble amb les característiques finestres coronelles i els arcs de diafragma que trobem en l'interior de les àmplies sales.
Es puja a la planta noble per una escala descoberta que es troba en el pati interior. No es tracta d'un pati monumental ja que l'escala no és l'originària, però sí que hi ha alguns elements decoracionals de tipus flamíger força interessants.
La llegenda de la Senyora de Tous:
Podría referir-se Beatriu de Vilanova, senyora de Tous i vídua de Bernat de Tous, a qui el 1423 li fou posat el castell en pública subhasta a instància dels creditors.
La llegenda diu que l'esmentada senyora era molt malgastadora en menjars i que va arribar a tal extrem de misèria que es va veure obligada a demanar almoina. Un dia li van donar pa amb nous i ho va trobar tan bo que es conta que va dir:
"Si jo abans hagués sabut que era tan bo pa i nous, encara fóra avui la senyora de Tous".

1 comentari:

  1. Tinc el gust de conèixer i haver gaudit d'aquests paisatges de luxe que ningú s'hauria de perdre, gaudir i respectar és la nostra obligació.
    Una salutació cordial.

    ResponElimina