Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

27/9/10

Vil.la romana de l'Espelt. Òdena. Anoia.


El diumenge al matí vam tenir la grata i esperada oportunitat d'assistir a una vista guiada per la Vil.la romana de l'Espelt, organitzada pel Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia-IMC i pel Museu del Traginer-Col.lecció Antoni Ros en el marc de les jornades del Patrimoni d'enguany.
El Jordi, un dels arqueòlegs que va participar activament durant 8 anys en les excavacions de l'esmentada vil.la ens va explicar, fil per randa, no tan sols les estructures que van quedar al descobert, també ens va fer una interessant introducció a la vida dels romans en pràcticament tots els àmbits i ens va mostrar fotografies de les troballes i reproduccions de monedes i d'altres estris que aquests utilitzaven en la seva vida quotidiana.
La vil.la romana és una casa rural o masia enmig d'una propietat de terra de conreu anomenada fundus pels propis romans. La cronologia dels materials trobats va ben bé des de el segle II-I aC al segle V-VI dC.
Els amos normalment eren absentistes i la masia en qüestió estava gestionada durant la seva absència per una família que feien de masovers. Hi vivien normalment unes 15 persones.
La producció era eminentment cerealista, tot i que també compatven amb vinya pròpia i hort, a part de la seva cabanya d'animals de granja. L'orientació de la producció era el comerç i la seva manutenció.
Es pot dividir en dues parts claramente diferenciades, la pars urbana (vivenda) i la pars rustica (destinada a la producció agrícola, transformació i emmagatzematge).
La construcció es feta amb pedra, arena i calç, utilitzant un sistema d'encofrats. Situada en un lloc dominant, assolellat i amb un corrent d'aigua proper que els proveïa mitjançant canalitzacions molt eficients i que els permetia emmagatzemar l'aigua en dipòsits a la mateixa vil.la.
En algunes de les estances comptava amb un sistema de calefacció per aire calent (hipocaust).
La pars urbana comptava amb:
Passadís.
Rebedor.
Triclinium (menjador).
Culina (cuina).
Habitacions menors (dormitoris).
Balneum (dues piscines, una individual i una col.lectiva).
Sauna, cambra tèbia i vestuari.
Pati descobert.
En el passadís es van localitzar unes pintures murals i en el rebedor i menjador mosaics en el paviment.


Imatge d'un dels mosaics trobats.
La pars rustica comptava amb:
Lacus (dipòsits d'aigua).
Hort.
Abocador.
Magatzems.
Estables.
Torculum (Premsa de vi).


Pintures murals trobades al passadís.
Fotografies de les imatges que pertanyen al Museu sobre alguns dels estris trobats durant les excavacions:









Reproduccions que el Jordi ens va mostrar durant la seva explicació.
De moment no s'han excavat enterraments, tot i que els romans a part de les inhumacions també practicaven la incineració.
Detalls curiosos:
Els romans que habitaven la vil.la tenien una alçada de 1,57 els homes i 1,52 les dones (dades estadístiques de l'època). L'esperança de vida estava entre els 35 i 40 anys. Les dones solien parir entre 4 i 8 fills. Hi havia una mortalitat infantil força elevada.
Per les restes trobades a l'abocador podem dir que la seva dieta, a part de les verdures, llegums, cereals, ous i llet, constava de:
Cabres.
Bens.
Bous.
Conills.
Cèrvols.
Galls, gallines, perdius i coloms.
Peixos d'aigua salada (fumats o conservats en pous de glaç).
A part de vi de raïm, feien vi de roses i de violetes.
Algunes de les receptes de cuina especialment apetitoses:
Bròquil amb panses i pinyons.
Puré d'enciam.
Porros a les brases.
Faves a la cassola.
Llenties amb castanyes.
Puré de pèsols amb mandonguilles.
Vedella o bou amb castanyes.
Garrí cuït amb vi.
Perdius a la vinagreta.
I, ja per finalitzar, l'anècdota:Les letrines eren comuns i mentre feien la feina podien fer petar la xerrada.

14 comentaris:

  1. ¡Lola, que bien explicado!. Me han dado ganas de coger la mochila e ir a verlo.

    Veo que no tuviste bastante con els Vilars d'Arbeca.

    Lo de los rótulos en las fotos cada vez me gusta más. Veo que las fotos del mosaico y las paredes pintadas no son tuyas por lo que supongo que los han trasladado a algún otro lugar y no pudiste hacerlas, ¿no?.

    Lo dicho, un 10. Abrazos.

    ResponElimina
  2. El mural y el mosaico estàn muy bien conservados. Qué bien que nos aclares con las fotos cada una de las partes. Yo voy siempre con los ojos en mis pies por si encuentro algo...Tengo bastantes trozos de ceràmicas, nunca encuentro nada de màs valor para declarar :(

    ResponElimina
  3. Ksawery, efectivamente ni las fotos del mosaico, ni de las pinturas ni de los objetos hallados son mías, excepto la primera son fotos de fotos. Está todo en el IMC. No obstante, en breve lo expondran en alguna sección dedicada a la Vil.la romana.
    La de los Vilars será una entrada todavía más difícil, de momento voy a clasificar los cromos (poner nombres a cada estructura fotografiada) y ya veremos cuando sale.Empiezo a estar un poco harta de tanto yacimiento. Hacer un post sobre ellos es bastante engorroso y los lectores del blog tampoco lo valoran tanto como otros temas. La gratificación es escasa.

    ResponElimina
  4. Personalment, sempre m'ha costat moltíssim imaginar-me les estructures quan veig un jaciment. Sempre agraeixo les museitzacions amb panells que reprodueixen com podrien ser. Després de veure moltíssims jaciments, no deixa de meravellar-me la feina dels arqueòlegs, tot i que sempre surto amb un regust agredolç. Molt bona entrada i molt bona idea senyalitzar les fotos. Petons. Esther

    ResponElimina
  5. Esther, tens tota la raó, costa d'imaginar l'estructura global a partir de les restes. Esperem que quan la secció sobre la vil.la romana al IMC sigui una realitat hi exposin una simulació en 3D, fins llavors, però, només podrem fer servir la imaginació. També resta encara molt per excavar, per tant molta feina i pocs diners les arques públiques.

    ResponElimina
  6. Pues a mi me siguen gustando los yacimientos. Cada uno me aporta una nueva visión, un nuevo dato del pasado, si bien es cierto que a veces hay muchos insignificantes o parecidos entre sí.

    Respecto a imaginarse las estructuras a partir de unas pocas piedras, creo que muchas veces es más interesante ver como vivían que donde. Pensad que nosotros fuésemos los extinguidos, los pisos donde vivimos no son importantes, pero sí como lo hacemos. Naturalmente eso no pasará porque, por muy adelantados que nos creemos, nuestros edificios no perdurarán tanto como esas piedras.

    El 3D está bien para hacer representaciones de las estructuras pero a la vez nos distancia de la realidad palpable.

    ResponElimina
  7. Bueno pues toma fotos y cuéntanos la visita ala vuelta. Por cierto es la primera vez que me he lanzado a leer el post sin traducirlo y creo que me enterado de casi todo. Al final terminare entendiendo el catalán...jaja. lo que no enseñe un blog como el tuyo!
    Un abrazo

    ResponElimina
  8. Ksawery, te doy la razón: yo siempre he dicho que los romanos vivian muy bién y que si algún día puedo, quiero tener una casa con impluvium y calefacción en el suelo como ellos. En el fondo, ver el origen de nuestra civilización es muy interesante. Creemos, equivocadamente a mi entender, que ha cambiado porqué tenemos tecnología y que hemos evolucionado, pero en realidad no lo hemos hecho demasiado.

    ResponElimina
  9. Ksawery, Kashtanka, Esther,APU, JFL, Tony. Os agradezco enormemente vuestros comentarios y aportaciones. Finalmente el tema ha dado mucho de que hablar y prácticamente se puede decir que ésta es la entrada de mi blog que cuenta con más comentarios. Todo un lujo.

    ResponElimina
  10. Excelentes fotos, tienes una historia que contar en imágenes, felicitaciones.buen blog, saludos desde Venezuela.

    ResponElimina
  11. Lola,
    No fa gaire vaig passar caminant pel costat de la vil·la i em va fer la impresió que estava tot molt deixat. Fins i tot vam comentar que era una llàstima que estigués tan abandonat. Pel que sembla, però, ara està arreglat i a punt per a rebre visites. Bona notícia!

    ResponElimina
  12. Jaime se agradece la visita y tus palabras.

    ResponElimina
  13. Pep, hi devies passar abans de que fessin la visita. El Jordi ens va dir que ho havien fet netejar una mica.

    ResponElimina