Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

9/4/09

Lleó l'africà.


D'Amin Maalouf.
Columna edicions, S.A. i Edicions Proa, S.A.
427 pàgines.
Novel.la històrica. També es podria qualificar de biogràfica i fins i tot d'aventures.
Idioma original francès, llegida en català.
Un text en el qual se'ns ofereix no tans sols la biografia de Lleó l'africà, Hasan bin Muhammed al-Wazzan al-Fasi (Granada, 1488 - Tunis, 1554), persona molt interessant, també un retrat complet de la conca del Mediterrani en el pre-renaixement, segle XVI, època molt convulsa i, a més a més, hi surten personatges reals d'aquells anys com els Reis Catòlics, els Papes LLeo X i Climent VII, Barba Roja, Rafael i Miquel Angel, Lutero, Cristòbal Colon, entre d'altres.
El tema principal és la identitat entesa com el conjunt de trets que caracteritzen un individu o una col.lectivitat i que els fan diferents dels altres. No obstant, l'autor aposta per una defensa de les cultures minoritàries i per la integració religiosa i cultural en el Mediterrani.
Frases:
"Els dies desprès de la derrota fan veure molt sovint la podridura de les ànimes". pàg. 77.
"No es torna a plantar un vell arbre fora del seu tros de terra". pàg.94.
"Pot ser que detestits una cosa i que sigui beneficiosa per tu. Pot ser que t'alegris d'una cosa i que sigui la teva desgràcia". pàg.112.
"És veritat que en tota guerra ordre i desordre són còmplices". pàg.114.
"No et desitjo pas que tinguis intel.ligència, perquè l'hauràs de posar al servei dels poderosos. Et desitjo que tinguis sort, perquè la gent intel.ligent estigui al teu servei". pàg.163.
"La fortuna t'ha somrigut, jove amic meu, i estic tan content per tu com si fossis fill meu. Però vés amb compte, perquè la riquesa i el poder són enemics del bon judici: quan mires un camp de blat, no veus que unes espigues estan dretes i unes altres corbades, és que les primeres són buides!, conserva doncs, la humilitat...". pàg.238-9.
"La virtut es torna malaltissa si no s'endolceix amb alguns errors, i la fé es torna fàcilment cruel si no s'atenua amb alguns dubtes". pàg. 368.
És molt bona la reflexió sobre la mort que s'exposa a la pàgina 129.
Segons Amin Maalouf: "L'escriptura té com a paper essencial desenvolupar mites positius" i "La primera religió del ciutadà és la coexistència".
En la fotografia Lleó l'africà, pintat per Sebastiano del Piombo, exposat a la Galeria Nacional d'art de Washington.
Francament excel.lent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada