Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

11/2/10

Universitat. Cervera. La Segarra.


La Universitat de Cervera és un dels edificis més importants de la Catalunya del segle XVIII. De planta rectangular, amb torres prismàtiques de coberta piramidal als angles, consisteix en tres mòduls espaiosos disposats entorn tres grans patis interiors.
La façana principal exterior, feta de pedra amb decoració de bronze, és més d'estil barroc que no pas neoclàssic, fet que no passa a la façana interior que és molt més discreta.


Façana posterior amb el Monument a la Sardana en primer terme.


Des del pati situat després de la porta prinicipal, es poden observar dues torres coronades per àligues giràtòries.
Seguidament podeu veure un altre pati.
Porta que condueix al paraninf (al qual no he pogut accedir). Era en aquesta estança on es portaven a terme els ceremonials més protocolaris i els actes acadèmics més importants.

L'edifici es va començar a construir l'any 1718 i no es va acabar del tot fins el 1804, malgrat això ja s'hi feien classes des de 1740, any en què en la planta baixa que ja estava del tot construïda.

Va ésser Felip V, primer rei de la dinastia borbònica, qui va ordenar la seva construcció, l'any 1717, com a seu d'ensenyament superior, l'única existent en aquella època, perquè es van deixar sense efecte les que funcionaven fins aleshores.
Sembla que els plans d'estudi eren els més avançats de tot Espanya. La seva implantació va ésser propugnada pels jesuïtes i els sectors més progressites del govern.
Us confessaré que aquesta és la universitat en què he fet els meus estudis de Filosofia i de Psicologia Clínica i en la que estic cursant, actualment, Antropologia Social i Cultural. És un edifici en què he viscut molt i molt bones experiències, he conegut persones que aprecio i m'estimo molt, però de la que també tinc mals records i, ara, només parlo d'època d'exàmens.

3 comentaris:

  1. Siempre es un placer leerte, pero ¿no les estarás haciendo la pelota para que te aprueben, verdad? ;)

    ResponElimina
  2. Ksawery,
    Malo más que malo. Yo jamás haría éso, aunque no sé ahora que lo dices...

    ResponElimina