Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

19/8/10

Molí d'oli i celler modernista. Sindicat dels pagesos. Igualada. Anoia.


Cada any l'ajuntament d'Igualada durant els dies de la Festa Major ofereix al públic una visita guiada a algun lloc emblemàtic de la nostra ciutat. Molts dels indrets escollits formen part d'aquell patrimoni ciutadà al qual no es té lliure accès. De vegades, i gràcies a aquesta iniciativa, els igualadins descobrim racons realment interessants dels quals ni tans sols en coneixíem la seva existència.
Enguany han estat elegits el Molí d'oli i el Celler modernista de la Cooperativa Agro Igualada, el Sindicat dels pagesos, fundat l'any 1921 a iniciativa d'un grup d'agricultors amb l'objectiu de construir un celler per elaborar vi de forma conjunta. Les instal.lacions del qual suposen 10.000 metres quadrats. Una entitat que compta, actualment, amb més de 500 socis.
La visita es va fer tot seguint diverses estances de la Cooperativa amb les explicacions de'n Narcis, el nostre guia, així com per personal de l'entitat.
Un dels magatzems de cereals, amb una capacitat de tres milions cinc-cents mil quilos.
El Narcis en plena acció, en el modern molí d'oli, construït l'any 1995, on se'ns va explicar tot el procediment actual per a l'elaboració d'oli.





Antic Molí d'oli, on després de molturar les olives amb moles pedra s'obtenia una pasta que es posava sobre uns espartins (peces rodones d'espart), més tard amb la pressió d'una premsa hidràulica es pasava a la fase líquida, seguidament per decantació de l'aigua i les seves impureses, l'oli quedava a sobre i s'anava separant col.locant-lo en bidons i garrafes.

Celler modernista, l'arquitecte del qual va ésser Cèsar Martinell, projector de nombrosos cellers de Catalunya com el de Rocafort de Queralt, el de Sant Cugat i el de Falset, també la Farinera de Cervera va ser projectada per ell. Va ésser construït l'any 1921.

No podia faltar un tast de l'oli d'enguany, al qual ens van convidar.
Finalment vam fer una visita a les dues botigues del Sindicat dels pagesos, on ens van obsequiar amb un record.

Encara hi sou a temps, avui i demà, només als matins, de les 11:00 a les 13:00, al carrer Portal nº 4 d'Igualada.

2 comentaris:

  1. No llego a tiempo, así que me quedo con este estupendo acercamiento que nos ofreces que casi nos permite paladear la cata del aceite.

    Saludos.

    ResponElimina
  2. Me ha gustado mucho tu entrada: me has hecho estar ahí:-)
    Petons.

    ResponElimina