Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

17/3/10

Creu de terme. Jorba. Anoia.

Es tracta d'una creu gòtica, datada de 1609.
Conserva uns relleus que en una de les cares representen, Crist Crucificat i en l'altra la Verge.
A la part superior del capitell s'observen escenes de la Passió i a la part inferior dos sants dins d'una fornícula amb forma de petxina, un a cada banda.
Seguidament una imatge de la creu amb la façana de l'ajuntament al darrera.
Les creus de terme són unes figures monumentals de pedra que amb simbologia clarament religiosa, se situen generalment vora d'un camí, a prop de l'entrada d'un nucli habitat. No sempre indiquen exclussivament el punt on finalitza una vila o ciutat, és a dir fites, tal com es podria inferir del seu nom. Així, doncs, poden ser simplement punts de benvinguda des de la vessant més religiosa.
Els temes que contenen els seus relleus solen ser la Crucifixió i la Verge, en un intent d'instruir els viatgers.

7 comentaris:

 1. ¿Son diferentes a los"rollos de justicia"castellanos?

  ResponElimina
 2. He buscado en la red y según he encontrado el "rollo de justicia" era un lugar de jurisdicción, en donde se exponía a los reos a la vergüenza pública o se exhibía la cabeza de los ajusticiados. Su estilo suele ser renacentista. Tiene fuste cilíndrico sobre basamento escalonado, rematado en lo alto.
  En Catalunya los ajusticiados se exponían en los caminos, en lugares altamente frecuentados, como ya comenté en mi post sobre el castillo de La Pobla de Claramunt. Nunca he oído ni leído que fuera en las cruces de término, aunque no podría asegurarte nada.

  ResponElimina
 3. ¡Interesante! Siempre he pensado que las cruces de término daban para hacer otro blog...

  ResponElimina
 4. Cierto, por el Camino de Santiago te las vas encontrando. La verdad es que no soy muy curioso en este tema pero sí me pregunté que significado tenían, y nunca lo investigué.
  Por cierto Lola, una pena no poder conocerte en este puente. A ver si para la próxima vez que viaje a Cataluña.

  ResponElimina
 5. Más lo siento yo, pero en la próxima será.

  ResponElimina
 6. És curiós, ja que a molts pobles les creus de terme acaben als cementiris. Realment, l'exemplar de Jorba és molt bonic. Aquesta creu que vol simular la corda li dóna un aire semblant al que trobem en determinades èpoques del barroc portuguès. Fins aviat

  ResponElimina