Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

24/3/10

Església parroquial de Sant Pere. Jorba. Anoia.

L'església parroquial de Jorba, situada als peus del castell, va ésser construïda entre el 1551 i el 1558. El mestre d'obres va ésser Joan Gilabert de Bellpuig.
Es tracta com podeu veure d'un edifici molt auster que hem d'incloure en el denominat gòtic tardà. Predomina la simplicitat, l'espai i la puresa amb estructures geomètriques elementals. Té, a més, l'aspecte de fortalesa, amb un campanar a mena d'atalaia (torre de planta quadrangular) i un seguit de finestres a la part superior que recorden les espitlleres d'un edifici fortificat.
Entre els elements exteriors destaquen les dues gàrgoles, el rosetó calat, la porta amb llinda envoltada per un guardapols fet amb un arc flamíger i els dos àngels escolpits.


És una església de nau única amb capelles laterals.

Les voltes són de creureia, en la clau del centre de la cúpula de l'absis de l'altar major s'observa l'escut heràldic policromat dels Rajadell, adoptat com a propi del municipi.

Seguidament podeu veure les imatges i els elements que presideixen les capelles laterals.






Detall del sostre.
Escut dels Rajadell, en el qual podem veure, en el primer i quart quart sobre un camper de gules (color vermell intens) un cometa d'argent i en el segon i tercer sobre atzur (blau intens) un castell d'or obert que representa el de Jorba.

3 comentaris:

  1. Lola,

    Com de costum, les fotografies són MAGNÍFIQUES. Penso que el Consell Comarcal de l´Anoia s´hauria de plantejar ben seriosament de contractar-te, perquè la promoció que fas del patrimoni de la nostra comarca al teu bloc és exemplar. No me´n perdo cap entrada.

    Una abraçada ben forta.

    ResponElimina
  2. Jordi,
    Estic contenta de llegir-te. Molts cops penso en tu, perquè hem fet un grup amb d'altres bloggers, gent molt maca, amb els quals de vegades fem sortides. M'agradaria que hi fossis. Demà, precisament, anem al cementiri del Poble Nou a Barcelona a fer una visita nocturna, d'aquelles que són comentades. La propera t'avisaré, amb dies suficients, per e-mail a veure si tu i els teus us hi voleu afegir.
    Salut!!!

    ResponElimina
  3. Aunque no conozca tu zona, con cada entrada ilustras todas las joyas que poseéis. Excelentes fotografías.

    ResponElimina