Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

6/4/10

Església romànica de Santa Maria de la Sala. Jorba. Anoia.



Documentada des de l'any 960.
Molt vinculada a Jorba, el 1185 és esmentada en el testament de Guerau de Jorba i la seva muller Saurina, en el qual s'afirma que el lloc on s'aixeca l'església és una sala dels senyors del poble.
Es tracta d'una església d'una sola nau amb absis semicircular a llevant, cobert amb una volta de quart d'esfera i la nau amb volta lleugerament apuntada.

L'element que cal destacar és la porta, que s'obre a migdia, amb una decoració de gran bellesa ornamental, amb impostes i arquivoltes decorades amb temes geomètrics i florals, ùniques a la comarca. Es creu que aquesta ornamentació dataria del segle XIII. En la següent imatge en podeu veure els detalls.
Rep la llum exterior a partir de dues obertures. Una finestra al centre de l'absis, refeta amb posterioritat, i, una altra oberta a migdia, de doble esqueixada i culminada per un arc de mig punt.
Hi ha una casa annexada que des del segle XIV fins l'any 1823 va estar habitada per un custodi o ermità, elegit pel batlle o els regidors de Jorba.
El campanar és d'espadanya.


A l'esplanada propera a l'església hi ha una creu, obra de l'escultor Vicenç Vilarrúbies, pagada amb almoines, beneïda l'any 1911, que commemora l'aplec que es va celebrar el 28 d'agost de 1910, un dels més nombrosos que s'hi va fer.
La gosseta és la Dama, una de les meves mascotes, fidel acompanyant, que aquest dia s'hi va posar bé per dues vegades, es veu que tenia "el guapo subido" i en volia presumir.



4 comentaris:

  1. Estupendísimo lugar para salir de paseo, solo en compañía de la mascota. Gracias por acercarnos lugares que de otra manera seríamos incapaces de descubrir. Cada día me sorprendo más de la cantidad de riqueza cultural que se extiende por cualquier rinconcito de nuestro país.

    ResponElimina
  2. Precioso lugar el que nos acercas. No vas a dejar nada por ver en Jorba.

    ResponElimina
  3. Es un lugar precioso que no conocía. Gracias por "llevarme".
    Petons:-)

    ResponElimina
  4. El lugar es bonito...pero me he alegrado de ver las poses de"la modelo"

    ResponElimina