Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

3/11/09

La metamorfosis.


Autor: Franz Kafka (1883-1924), escriptor txec.
Publicació: 1915.
Novel.la.
Pdf.
29 pàg.
Una coneguda novel.la de Kafka en la que relata l'animalització de Gregorio Samsa, els seus sentiments davant de la transformació de què ha estat subjecte i la reacció dels membres de la seva família.
Portada al cinema i al teatre en diverses ocasions ha donat lloc a múltiples interpretacions amb el dubte de quina d'elles és la que més s'ajusta a l'objectiu de l'autor en escriure-la.
Personalment, després de llegir-la, penso que es tracta d'una al.legoria en la que es pot detectar l'angoixa i l'impotència de l'home davant de certes circunstàncies en les que es veu inmers durant la seva existència i en les quals l'única actitud possible de l'home és la resignació, a més de la impossibilitat de comunicar els propis sentiments quan s'hi troba.
El rostre del llibre en la primera edició de 1915.
El primer paràgraf:
Cuando Gregorio Samsa se despertó una mañana después de un sueño intranquilo, se encontró sobre su cama convertido en un monstruoso insecto. Estaba tumbado sobre su espalda dura, y en forma de caparazón y, al levantar un poco la cabeza, veía un vientre abombado, parduzco, dividido por partes duras en forma de arco, sobre cuya protuberancia apenas podía mantenerse el cobertor, a punto ya de resbalar al suelo.
Imprescindible.

2 comentaris:

  1. He llegit dues vegades aquest llibre i m'agradat les dues vegades.

    Potser és per això que comentas que sembla una al·legoria de la impotencia i la resignació com a única sortida, o potser és perque m'agraden els insectes. No ho se.

    A veure si m'atreveixo amb el process i el castell.

    ResponElimina
  2. "El procés" el tinc i encara no l'he llegit mai, però està en la llista. Ja comentarem.

    ResponElimina