Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

14/1/10

Des dels sentiments. Primer escrit.

Amb la ferma convicció que la riquesa no rau en tenir, sinò, en saber copsar, sentir i gaudir de la realitat que ens envolta, ressegueixo diàriament l'escassa distància que separa la meva llar del meu lloc de destí. Una certesa que em proporciona el recomençament imprescindible i vivificant del nou dia.
Avui, però, a l'arribar a la cantonada, m'ha envaït un intens sentiment de tristor. Un dels meus arbres (perquè també era meu), un pi amb molts anys de vida, ha estat talat de soca-rel, sense cap raó, sense cap mirament. Alt i ferm, refugi d'algun esquirol i petits ocells, element ornamental de gran bellesa i per a mi un amic, ha defallit per la desraó. Esguinçat en petits bocins, el seu desconsol era el meu, la seva impotència era la meva. En el meu comiat, no he pogut defugir d'odiar, no he pogut defugir de plorar.
Malgrat la meva aflicció i desprès d'un enyor plé de fredor i foscor de masses hores nocturnes, he trapassat cap a l'altra voravia, com sempre, per palpar el sol, tot fruïnt de las seva escalfor i de la seva lluminositat tan reconfortables en aquestes hores i època de l'any.
Mentrestant somriures i salutacions quotidianes es van succeïnt al llarg del trajecte. Pares amb els seus fills petits cap a l'escola, gent que va al seu lloc de treball, nois i noies envers l'institut, mestresses que van a comprar,... Tots profans de tots, no ja per un desinterès, tampoc per un individualisme insolidari, sinò per la privacitat tan essencial que el nostre món intern ens confereix.
Una mica més enllà, quatre o cinc pardals petits, lleugers i en aquest temps un pèl engorronits, quan em veuen, d'un tros lluny arribar, baixen i esperen les petites engrunes de pa amb una alegria contagiosa. Ells constitueixen el millor pressagi per començar.
Finalment, i quan estic a punt d'arribar, abraçada per un jardí, que no és un jardí, sinó un munt de matolls crescuts sota la llei de l'atzar més profund, s'enlaira una casa, d'un color salmó, petita i solitària, anys enrera acollidora. Ella que romàn estable però no indemne a les seves mancances deixa traslluir les empremtes dels secrets més diversos i la melanconia que es deriva del poder-ne fruir.
I, ja en el meu destí, no em resta sinò un esperançat fins desprès.

2 comentaris:

  1. El mundo se puede mirar de muchas maneras. Creo que hoy en día la mayoría de las personan lo miran desde lejos, con frialdad, como diciendo "si esto no me afecta, no sufro". Cosas pequeñas, para muchos insignificantes, como un árbol o cualquier pajarillo puede llegar a formar parte de nuestra vida y darnos mucha alegría.
    Me encantó tu forma de escribir.

    ResponElimina
  2. Quina tristor!! M'has fet recordar la imatge que em va quedar fixada a la ment després dels focs de Montserrat de l'any 94: el primer cop que vaig poder tornar a passar per la carretera de Collbató a Monistrol, l'esquelet d'allò que havia estat un pi ufanós encara sostenia les restes d'un niu, també cremat. La vida s'havia reduït a unes traces negres. Unes llàgrimes silencioses de dolor em van caure pel rostre mentre intentava continuar conduint per arribar a temps a la feina. Un petó

    ResponElimina