Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

26/4/10

Rec del Corronaire. Capellades. Anoia.


Conducció que feia arribar l'aigua de la Bassa fins als Molins de la Costa, conjunt de setze molins paperers, la producció dels quals als segles XVIII i XIX, va convertir Capellades en un dels principals centres paperers del país, amb renom internacional pel seu paper de barba d'alta qualitat.
En aquest indret podeu veure perfectament cóm es forma el travertí o pedra tosca o pedra de turo, com s'anomena localment, que forma la Cinglera Travernítica del Capelló i l'Abric Romaní del qual parlàvem l'altra dia http://lolalucas.blogspot.com/2010/04/visita-al-jaciment-neandertal-de-labric.html.
El travertí és una roca carbonatada de color clar, grogòs o rosat, de textura concrecionària fibrosa, amb transgressió a vacuolar (per les míltiples cavitats o vacúols que presenta). Els seus components són la calcita o l'aragonita, amb impureses de limonita i hi són freqüents els fòssils i les empremtes de vegetals.
Aquest material, utilitzat en la construcció, els revestiments i les pavimentacions, procedeix de l'evaporació de surgències d'aigües riques en carbonat càlcic, tant en rius a les proximitats de cascades com a l'interior de grutes.


Seguidament teniu unes imatges de la Bassa de la qual procedeix l'aigua del rec. En la primera d'elles el Museu Molí Paperer al fons, http://lolalucas.blogspot.com/2009/10/museu-moli-paperer-capellades-anoia.html

4 comentaris:

  1. El día que viaje a esta tierra, me voy a sentir como en casa. Conozco muchos de sus rincones gracias a ti.
    Un abrazo fuerte

    ResponElimina
  2. Precioso lugar por fuera. Y muy interesante por dentro. La "maquinaria" es una maravilla.

    Saludos!

    ResponElimina
  3. Lola, tens imatges molt bones. Bon traball!

    ResponElimina