Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

19/10/09

Museu-Molí Paperer. Capellades. Anoia.


El Museu Molí Paperer de Capellades es troba situat a l'antic molí paperer del segle XVIII que es coneix amb el nom de Molí de la Vila.
Capellades es convertí, entre els segles XVIII i XIX, en un dels centres productors de paper més importants del país, el seu paper de barba va assolir fama internacional.

Un dels elements més importants del museu es la bassa, la força necessària per a moure tota la seva indústria fins a temps ben recents. Del fons d'aquesta bassa, engrandida artificialment, brollen una sèrie de dolls que donen uns 150 litres d'aigua per segon.
L'aigua que surt de la bassa, molt ben aconduïda per una segla, aportava la força suficient com per moure les rodes de setze molins, el primer dels quals era el Molí de la Vila.
L'edifici que ja existia com a molí paperer a mitjan segle XVII, va ésser engrandit l'any 1754, segons consta en la dovella de l'arc de pedra que dóna entrada al Museu. L'any 1867 fou ampliat tal com és ara


En les sales d'exposició permanent del Museu es recull, entre d'altres coses, la història del paper des dels seus orígens, una maqueta d'un un molí paperer de l'època amb tot l'utillatge i funcionament, un mapa de la Conca d'Òdena on estan representats tots els molins de la zona d'influència de Capellades, una exposició de carátules i de filigranes, mostres de diferents tipus de paper i eines utilitzades per a la fabricació del paper.

En el soterrani del molí es pot conèixer detalladament tot el procés artesanal de fabricació del paper, amb eines i maquinària en funcionament.
Espolsador o diable.

Bateria de piles, per trinxar la roba.

Premsa.

Mall de setinar.

Estenedors, tria de paper, encolat, comptador i pesat.


Comprovar la resistència del paper.

Premsa d'encolar.


Banc de fretar o igualar.

També s'hi fa un taller de fabricació artesanal del paper.

3 comentaris:

  1. ¡¡¡Ens has fet acabar les paraules per elogiar els teus treballs!!!

    ResponElimina
  2. Crec que hi fa molt l'encant i l'interés patrimonial del lloc que un visita, així com les facilitats que et donen per fer les fotografies que vulguis. La resta només és recerca d'informació.
    El que és veritat és que a l'Anoia com a tot Catalunya tenim un patrimoni excepcional que cal valorar i donar a conèixer, aquest és el meu objectiu, a més d'animar a la gent que llegeix aquests articles a visitar personalment els indrets corresponents. Tot està molt a la vora.

    ResponElimina
  3. ¡Molt interesant i artesanal!
    A veure si ens podem apropar per visitar el molí.

    ResponElimina