Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

15/10/09

1984.


De George Orwell, pseudònim d'Eric Arthur Blair (1903-1950). Escriptor i periodista britànic.
Editorial: Círculo de lectores.
Novel.la política de ficció distòpica.
Primera edició el 1949.
264 pàgines.
Una obra que conjuntament amb "Un món feliç" de l'Aldous Huxley i "Farenheit 451" de Ray Bradbury, correspon al que s'anomena literatura de la distopia.
Si en "Un món Feliç" d'Aldous Huxley, un llibre que us recomano i també "L'illa" del mateix escriptor, utilitza, básicament, els avenços científics i tecnològics per descriure una societat gobernada per un poder totalitari, Orwell es basa en mecanismes essencialment polítics per aconseguir el mateix fi. Tot i que ambdues estan situades en un futur força llunyà en respecte a l'epoca en que la van escriure, contenen elements crítics de la societat del seu temps.
Centrant-nos ja en "1984", podem dir que es tracta d'un text, escrit en tercera persona, que descriu el món de l'any 1984, dividit en només tres superpotències, Oceania, Euràsia i Àsia Oriental, sempre en guerra les unes amb les altres, però similars en estructura, riquesa i poder. L'acció es situa a Oceania, una societat dominada pel Gran Germà, que mai ningú ha vist només que amb fotografia, mitjançant un únic partit, quatre ministeris i la policia del pensament. La societat està dividida en dues classes socials, els que pertanyen al partit, als que l'estat sotmet a un control absolut, i els proles. Winston, membre del partit i amb un sentit crític fora del comú, gosa transgredir les normes i això generará tota la trama de la novel.la.A pesar del pessimisme que l'obra tansmet i de la desconfiança total en l'ésser humà que l'autor sembla tenir, el lector descobreix en les seves ratlles molts dels recursos emprats pels poders, tant anteriors com actuals, en l'exercici de la seva tasca, i, això, només és possible gràcies a la lucidesa d'Orwell.
Molt interessant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada