Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

26/10/09

Castell de Mediona. Alt Penedés.

Documentat des de l'any 1011 es tracta d'una edificació que amb el temps aconseguí una notable extensió. Amb diversos recintes consecutius en els quals es poden observar tres fases constructives que van des del segle X fins el XV.

Està situat en la part alta d'un esperó rocallós que forma meandre amb el riu Bitlles, dominant, així, aquesta important i necessària font d'aigua i l'antic camí que conduïa al castell.
Vinculat al llinatge dels Mediona en el segle XII, com a castlans, amb la senyoria eminent dels Cabrera, i a partir de l'any 1242 als Cardona, com a feudataris dels comtes de Barcelona. L'any 1266 Bernat de Barberà va obtenir la castlania que es va mantenir fins el 1616 amb els seus familiars i va ser a partir d'aquest any en que la va comprar Joan Ferrer de Sant Pere de Riudebitlles i que va continuar amb els seus descendents fins el segle XIX amb l'abolició dels senyorius jurisdiccionals.

Constava d'un petit recinte sobirà, el castell pròpiament dit i un gran recinte jussà defensat per muralles.
El recinte sobirà, consta d'una torre semicilíndrica massissa del segle X.
I una torre de planta quadrada, amb dos pisos,
terrat i una escala interior. I que resultà de la transformació del castell purament militar en zona residencial al segle XV.


A l'extrem nord, es conserva, a més, una torre petita amb la principal porta d'accés al recinte jussà, que corresponen a les reformes fetes al segle XV, sobre la construcció anterior del segle XI.
Al recinte jussà el que podem veure es l'església de Santa Maria de Mediona, construïda sobre una altra preexistent del segle XI.
A damunt de l'església hi ha avui dia una sala d'exposicions, en el que anteriorment havia estat un graner, d'aquí la grandària de les finestres.


Antic seller, també al recinte jussà.
Entrada al restaurant, que per cert s'hi menja d'allò més bé.
Primera il.lustració gràfica del castell que es conserva que es pot contemplar en el menjador a part de d'altres curiositats.
La llegenda:
Es veu que a la vora del castell hi ha una cova on es troba una dama encantada que guarda un favulós tresor que trobará aquell qui desencanti la dama una nit de Nadal.
Aquesta llegenda està extreta del llibre "Llegendes dels castells catalans" de Pere Català Roca.
Per saber-ne molt més, perquè això és tan sols un petit entrant, us recomano que visiteu el blog del castell a l'adreça: http://castelldemediona.blogspot.com/
Aquest reportatge està especialment dedicat als meus companys de sortida i, ja, amics, Esther, Toni, Ksawery i Lilith.

10 comentaris:

  1. Ens has fet esperar molt..¿es la torna per arrivar tard?

    ResponElimina
  2. Fotos antigues del Fons Salvany,1916, a: http://mdc.cbuc.cat/cdm4/results.php?CISOOP1=any&CISOFIELD1=CISOSEARCHALL&CISOROOT=/bcsalvany&CISOBOX1=Mediona

    ResponElimina
  3. ¡Molt bona entrada, Lola!
    Ens ha agradat molt i ens ha fet recordar que bé que ens ho vam passar amb vosaltres. A verure si podem repertir.

    Per cert, veig que la foto de l'exercit Napoleònic va sortir bé... ;)

    ResponElimina
  4. Esther i Toni,
    Sí que es un enllaç fantàstic de tal manera que ja el poso com a eina a utilitzar pels visitants del blog. Ja que es pot utilitzar per moltes de les entrades que hi ha o que hi puguin haver.
    Gràcies de nou.
    Ksawery,
    Sense tu...., ja m'entens.

    ResponElimina
  5. Quina pena no tenir una foto del "making of" de la foto de l'exèrcit napoleònic. Vaig trigar massa a treure el mòbil...
    M'ho vaig passar d'alló més bé. Ara només hem d'esperar el moment de repetir-ho.

    ResponElimina
  6. Quina crònica...
    i quines fotos, i quin lloc, i quina enveja que hem feu.
    Demano disculpes per la meva no assistència.
    Hem maleeixo els ossos per perdrem aquesta ocasió de compartir amb tots vosaltres quest dia tan fantastic. Compteu am mi per la propera vegada.

    Salut

    ResponElimina
  7. Com m'agradaria poder acompanyar les meves fotos amb cròniques tan ben documentades.

    ResponElimina
  8. Sabem que no vas poder i tot i que et vam enyorar hi haurà d'altres sortides que comptant amb la teva presència encara seran millors.

    ResponElimina
  9. Bonic reportatge.
    Salutacions des del Penedès

    ResponElimina