Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

7/10/09

Firmin.


Autor: Sam Savage.
Novel.la.
Editorial: Seix Barral. Biblioteca Formentor.
2006.
222 pàgines.
Un al.legoria sobre el lector i la lectura, amb una rata de biblioteca com a protagonista que es va humanitzant a partir de la seva relació amb els llibres (primer totalment instrumental, s'els menja, per passar desprès a gaudir de la lectura) i amb les persones relacionades, bàsicament un llibreter i un escriptor.
La novel.la conté innombrables referències a obres, a autors i a peces musicals, molts dels quals he de confessar que no conec i que em sap greu perquè, en cas contrari, hagués gaudit molt més quan l'estava llegint.
Implícita en la trama hi ha una profunda reflexió sobre la lectura i el seu món, especialment sobre l'aniquilació gradual, per part de grans superfícies comercials, d'aquell llibreter, compromés amb la seva feina, que li agradava llegir i que sabia perfectament quina mena de llibre li demanaves o t'agradaria llegir i amb el qual podies mantenir una interessant conversa sobre el tema.
La conclusió final del lector, a pesar d'un regust alhora anacrònic i sentimental, és, tot fent servir les meves mateixes paraules en el meu article d'opinió sobre la lectura en aquest mateix blog,: Llegir ens obra les portes a nous móns, a transcendir la pròpia existència. És una fugida, però també transformació, metamorfosi.
Interessant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada