Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

1/10/09

Església-Fortalesa de Santa Maria. Rubió. Anoia.


Església-Fortalesa construïda entre la segona meitat del segle XIV i la primera meitat del segle XV.
Es tracta d'un edifici polivalent, religiós i militar, que presenta les característiques fonamentals d'una estructura fortificada, amb contraforts exteriors culminats a la part superior amb merlets, una campanar-torre quadrat i baluard a migdia.

L'edifici està construït amb paraments regulars i ben tallats, que converteixen el conjunt en una estructura en que predomina el gran volum de pedra sobre les obertures característiques del gòtic català.

El temple té dues portes, la que dóna al nord és gran i ornamentada, corresponent al que s'anomena dins el romànic, l'escola lleidatana, composta d'arquivoltes de mig punt que arrenquen de columnes aparellades amb capitells esculpits amb motius vegetals i zoomòrfics.


La que dóna al sud és sòbria i de petites dimensions, en forma d'arc de mig punt adovellat i motllurat.Consta d'una nau coberta amb doble volta de creueria i presenta als vèrtexs dues claus de volta esculpides amb l'Anyell Pasqual i un petit Pantocràtor. Els arcs arrenquen de ménsules esculpides.

Les capelles laterals tenen volta ogival.

El retaule gòtic, constitueix una de les peces pictòriques més importants del gòtic català.
Al capdavall del retaule sembla llegir-se LXVII que podria correspondre a la data en què fou pintat, 1367, tot i que els estudiosos, en atribuir-lo a l'anomenat mestre de Rubió, deixeble de Ramon Destorrents, situen la seva factura més enllà de l'any 1380 sota el domini dels Boixadors.
Pintat al tremp sobre fusta, consta de tres cossos verticals subdividits en tres pisos laterals i dos al cos central.
Iconogràficament està dedicat als goigs de la Mare de Déu.
Molt proper al temple hi trobem el cementiri del poble.
En l'inscripció situada sobre la porta hi podem llegir:

"Recordat de tas postrimeries i may pecaras".
I aquí el Jordi, el Josep i el Xavi amb les seves màquines infernals. Tres simpàtics i intrèpids esportistes que vaig conèixer a Rubió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada