Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

11/1/10

Castell de Cabrera. Cabrera d'Anoia. Anoia.


N'existeixen documents des de l'any 1055.

El castell va ésser propietat del vescomte Guilabert de Barcelona, dels Mediona, dels Tous i dels Cardona. A partir del segle XVII va pertànyer als Móra, que van fer construir l'actual casal fortificat.

Hi ha diverses construccions que envolten el castell.





Adossada al castell hi ha l'església romànica de Sant Salvador, que no he pogut veure perquè l'entrada està situada a l'interior del recinte i no és visible des de l'exterior. Al segle XVIII s'hi van afegir dues capelles noves la de Sant Isidre i la del Sant Crist. No obstant en una cantonada exterior hi he trobat dues làpides molt malmeses, una d'elles és la que reprodueix la fotografia següent i que fa referència a unes fundacions amb les quals es va dotar la Capella del Sant Crist amb el benefici de la Camareria, fetes en temps del papa Climent IX i del bisbe de Barcelona, Benet Sala.
Del recinte medieval original encara es conserven fragments de l'antiga muralla amb espitlleres.
La llegenda:
Hom explica que el senyor del castell de Cabrera practicava el dret de cuixa. Hi ha un llit d'estil barroc, que encara es conserva i que estava especialment destinat a la percepció d'aquest dret. Té aquest quatre testes de fusta, una en cada pilar, a les que preguntava el senyor, quan les dones protestaven , si el fet era just o no, qüestió a la que els caps sempre contestaven afirmativament, raó per la qual totes les donzelles s'hi sometien sense protestar cap cop més.

7 comentaris:

  1. A aquesta banda del riu,sota mateix del pont de la C-15,hi ha la Colonia,ara molt malmesa,on va neixer l'avia d'Esther...fa uns dies.

    ResponElimina
  2. La colònia tèxtil, de no gaires dimensions, es deia Cal Bota. Vam pujar fins el castell però no el vam visitar tan extensament. -molt maco!!!

    ResponElimina
  3. Tinc previst a l'agenda la visita a Cal Bota, tot i que no sé quan ho faré. Ara em farà més il.lusió veure-la per això de l'Esther.
    També hi ha la Colònia Marçal que encara no he visitat.

    ResponElimina
  4. Molt interesant tot plegat i boniques fotos. Hauries d'haver saltat el mur per entrar a l'esglesia. Ara ens quedem amb ganes de veure-la.

    ResponElimina
  5. Tancat al pati del castell hi havia un gos d'aquells de Déu n'hi do. Qualsevol salta, encara que tu...

    ResponElimina
  6. No deixeu de visitar Ca l'Alert. És espectacular!!

    ResponElimina
  7. Moltes mercès Fausti !!!
    Així ho farem.

    ResponElimina