Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

15/7/10

Conjunt epigràfic de làpides sepulcrals romanes. Els Prats de Rei. Anoia.


Es tracta de cinc làpides sepulcrals romanes datades entre els segle I i el segle III d.C. La troballa d'aquestes inscripcions, entre d'altres testimonis, ha permés identificar la vila d'Els Prats de Rei amb el "Municipium sigarrensis" de l'època romana. Sabem que tenia l'estatus de municipium, adscrit a la tribu Galeria i que va assolir el dret de ciutadania sota el regnat de l'emperador August.
Sembla que l'origen de la vila es podria situar en el segle III a.C i que es pot identificar amb el que ja Ptolomeu anomenà "Ascerris".

Estan exposades a l'atri de l'església parroquial de Santa Maria d'Els Prats de Rei.
Caius Vibius Lupercus va tenir el càrrec de magistrat del municipi de Sigarra. Caius Vibius Latro, el seu fill, realitzà una brillant carrera a Tarraco.
Tots els personatges als quals pertanyen les làpides van gaudir de la condició de ciutadans lliures, és a dir, del tot romans, amb tots els drets i deures que per aquesta condició els corresponien.
Aquesta, concretament, és una reproducció de la que es troba al Museu d'Arqueologia de Catalunya, on també es conserva una sisena làpida honorífica dedicada a l'emperador Maximilià.


4 comentaris:

  1. Hola Lola.
    Me fascinan todos los descubrimientos del pasado. Aquí cerca encontraron restos de una villa romana pero como tenía que pasar una vía de enlace con la Ronda la taparón de nuevo y asfaltaron la carretera, "no eran restos de importancia" creo que nunca sabremos toda la verdad, hace unos mese se volvieron a encontrar más ruinas en otra calle cercana pero volvieron a tapar a los pocos dias. creo que si no encuentran un yacimiento que tenga algo de valor no lo consideran importante pero yo pienso que todo es parte de la historia y es importante conservarlo.
    un abrazo.

    ResponElimina
  2. Guau!!!Lola, pero ¿donde encuentras estas joyas?..

    ResponElimina
  3. APU,
    Aunque aquí han hecho algunos desastres e injusticias contra el patrimonio,como en todas partes, no es de las zonas más perjudicadas por ello.

    ResponElimina
  4. JFL,
    Ya ves, tenemos la suerte de conservar algo en la propia tierra, aunque como habrás visto también se han llevado otros al Museo de Arqueología y aquí sólo contamos con reproducciones. En fín, es la historia de siempre para qué repetirnos.

    ResponElimina