Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

6/7/10

El nombre de la rosa.



Una pel.lícula de Jean-Jacques Annaud.
Guió: Andrew Birkin, Gérard Brach, Howard Franklin, Alain Godard. Basada en la novel.la del mateix nom d'Umberto Eco.
Música: James Horner.
Amb: Sean Connery, Christian Slater, F.Murray Abraham, Michael Lonslade, Valentina Vargas, Ron Perlman, Helmut Qualtinger, Elya Baskin, Michael Habeck, Urs Althaus, Vernon Dobtcheff.
Intriga/històrica.
1986.
131 minuts.
Premiada en els Bafta, en els Cesar, en el Cinema Alemany i també nominada a múltiples premis.
Els escenaris, que potser molts de vosaltres haureu visitat en alguna ocasió, van ésser el Monestir d'Eberbach a Alemània i la Roca Calascio a Itàlia.
Una cinta molt ben acollida pel públic però rebutjada per Umberto Eco, autor de la novel.la, que en restar-ne tan descontent a partir d'aleshores mai més va vendre el dret de les seves altres obres, tal com hem dit en el post anterior tot fent el comentari del manuscrit d'Adso de Melk.
Es tracta d'una película que si no has llegit el llibre es pot considerar, fins i tot, d'excel.lent. Però si un l'ha llegit, a més a més d'adonar-se de la dificultat de fer-ne una adaptació no tan sols per l'extensió també per la complexitat de la història, percep clarament que no s'ajusta als fets exposats per Umberto Eco, a part d'introduir uns canvis que n'endolceixen molts d'ells, una qüestió, aquesta darrera, de la qual no n'entenc els motius que van portar als guionistes a practicar-los. Destacar, al mateix temps, que malgrat que els diàlegs de la pel.lícula constitueixen una síntesi dels de la novel.la i, potser precisament per això, són de difícil comprensió per part del públic, que no pot acabar de copsar el significat real de les paraules i les expressions que escolta.
Per totes les raons suara exposades penso que cal llegir el llibre primer i després visionar la pel.lícula. Finalment dir-vos que, malgrat tot el que he exposat, gaudireu d'una molt bona lectura i d'una molt bona cinta.

3 comentaris:

  1. Hola lola.
    Es una de mis películas favoritas, la escena en la que se queman los libros es drámatica me produce una tristeza enorme ver como se pierde todos esos conocimeintos y sabiduria en el incendio.
    Un beso

    ResponElimina
  2. APU,si es una pena cuando piensas en las veces que ha ocurrido en realidad por la intransigencia de unos pocos pero con poder.

    ResponElimina
  3. a mì me gustò mucho la pelìcula, voy a tener que leerme el libro siguiendo tu buena recomendaciòn. No tenìa ni idea sobre que Umberco Eco se opusiese a vender màs derechos de autor.
    Un abrazo, Lola!!

    ResponElimina