Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

10/8/09

Nada.

Autora: Carmen Laforet (Barcelona, 1921-Madrid, 2004).
Novel.la testimonial.
Comunicación & Publicaciones S.A.
190 pàgines.
Premi Nadal 1944.
És una de les obres clau del Realisme Existencial que va dominar el panorama europeu als anys quaranta.
Andrea, la protagonista, ens explica, en primera persona, la seva estança a Barcelona, on va anar a viure a casa d'uns parents, vinguts a menys desprès de la guerra, per tal de poder estudiar a la Universitat.
La noia, en plena adolescència, viurà allà un any plé d'experiències personals i socials, totalment noves i desconcertants amb uns personatges peculiars i marcats per la posguerra, que la conduiran a un estat anímic força deplorable, totalment contrari a les seves expectatives inicials. Malgrat ésser un fidel i amarg retrat de la societat d'aquell temps, no pas tan llunyà, la història acaba am un final força esperançador.
És evident que Carmen Laforet parteix de la visió d'una adolescent amb tots els seus ideals per fer encara més patent un món dels adults, que tot i que en aquest cas està inmers en unes circunstancies molt i molt especials, esdevé totalment incomprensible i inacceptable per una mentalitat idealista i crítica.
Amb una història original i totalment coherent amb l'època, un estil planer, unes descripcions de personatges molt encertades, força diàlegs, transcripcions de pensaments, emocions i sentiments i una certa intriga, "Nada", títol del qual no sabem el perquè fins la darrera pàgina, és un llibre molt interessant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada