Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

8/8/09

Santa Maria de la Tossa de Montbui. Santa Margarida de Montbui. Anoia.


L'església estava situada dins el recinte del castell de Montbui, del qual en teniu un article en aquest mateix blog, clicant a l'etiqueta de Castells de la Frontera i seguidament el Castell de la Tossa de Montbui.
Les primeres dades que ens consten de l'església són de l'època del bisbe de Vic Fruià (972-993).
Degut a diversos factors l'església va quedar inacabada fins el segle XI, quan es va acabar de construir o es va reedificar de nou.

Es tracta d'un edifici amb pla basilical de tres naus, acabades a llevant amb tres absis semicirculars. Les voltes són irregulars i oscil.len entre arc escaser, passant per un arc de mig punt, fins a convertir-se en un arc ultrapassat de lleugera ferradura.


La separació de les tres naus es realitza a partir de sis arcades, quatre de les quals estan perfilades amb arcs de mig punt i estan recolzades sobre columnes cilíndriques. A les dues restants, els arcs tendeixen fer-se escarsers, i s'assenten sobre pilars quadrangulars.

L'edifici conserva una finestra en forma de creu al mur de ponent, i nou de doble esqueixada culminades amb arcs de mig punt.
L'edifici conserva elements posteriors com la porta, segurament reestructurada el segle XVI, el campanar de la façana de ponent i la sagristia, al mur nord.
A l'interior es venera la Mare de Déu de Gràcia, una talla gòtica de fusta policromada de finals del segle XIV o inicis del XV.

2 comentaris:

  1. Com ja ens tens acostumats, unes bones fotografies il·luminen uns acurats textos!!! Ens encanta la teva productivitat!!! Si encara no ho has fet, et recomanem que visitis el Castell de Mediona i li preguntis a en Ramon, el seu cuidador, sobre la seva intensa vida i sobre la història del vell cementiri del castell. Tenen pàgina web i hi pots menjar unes bones costelletes a la brasa... Per cert, nosaltres tenim publicades fotos de les esteles discoïdals que hi ha a l'exterior de Santa Maria de la Tossa de Montbui. Salutacions

    ResponElimina
  2. M'apunto la suggerència de Mediona.
    El vostre blog sí que és interessant perquè va d'un tema en particular, el meu crec que va de masses temes alhora i pel que fa a les fotografies no són res de l'altra món, simplement són il.lustratives.
    Agraeixo les vostres visites enormement. Jo també visito el vostre, ara mateix me n'hi vaig, a veure això de les esteles.

    ResponElimina