Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

31/8/09

Article d'opinió. El destí.

Quan algu anava a consultar l'oracle de Delfos abans de marxar a la guerra, aquest contestava:Viuràs no moriràs. Segons on posés la coma el que consultava en feia un pronòstic o un altre. Si la posava primer tenia com a resultat viuràs, no moriràs i si la posava desprès viuràs no, moriràs. Cada una de les opcions comporten resultats completament oposats.

Definim el destí com la sort reservada a cadascú.
Moltes són les expressions que utilitzem i que en fan referència. És el meu destí. Estava escrit. Era la seva hora... I també moltes les arts adivinatòries que hem creat per coneixer-lo.

Existeix realment un destí per a cada ésser humà?.

Podem dir que genèticament parlant estem predeterminats a sofrir algunes malalties o trastorns psicològics, la qual cosa en el millor dels cassos no vol dir que les haguem de patir forçosament doncs no sabem ben bé perquè alguns les pateixen i d'altres, tenint la mateixa predisposició, no. En aquest sentit s'hauria de tenir en compte la influència de certs factors externs covariants.

Així mateix, podem asegurar que naixem en una familia, en una societat, en una cultura i en una època amb unes cicumstàncies concretes, sense possibilitat d'elecció.

I, finalment, també sabem que algun dia haurem de morir.

No obstant:
Els científics comencen a dominar la genètica i amb això el patiment de certes alteracions orgàniques i psíquiques.
Nosaltres, almenys els que hem nascut i crescut en un món més o menys opulent, amb totes les necessitats bàsiques satisfetes, també podem dir que tenim capacitat d'elecció i de decisió en molts dels assumptes de la nostra vida, de tal manera que ens sentim amos i senyors en molts àmbits, sinó en tots.
Hem après a dominar la natura tot i que no podrem dominar mai el que és la base de l'existència, la mort. No som omnipotents.
Pensar en mi o en els altres com unes simples titelles a les quals algú, en aquest cas el destí, mou al seu caprici, ens nega llibertat i responsabilitat, conceptes que formen part de la nostra essència com a éssers humans.
Per d'altra banda també tenim l'atzar, causa assignada als fets de què hom desconeix la causa real. Una força que sembla capriciosa per desconeixement, però que no per això ha d'estar escrita ni ha d'obeir a cap força sobrenatural precisament perquè no són sinó fruit d'una concatenació de causes fortuites que comporten sort o dissort a la persona que les experimenta.
Llavors el destí no és més que una construcció mental errònia.

4 comentaris:

  1. Crec que el destí l'escriu cadascú, cada dia, al llarga de la seva vida. No som més que un resum de les experiències, actituds i activitats, viscudes durant la vida.

    A mi m'agrada fer broma amb una frase que vaig sentir no se on:
    JO TINC MOLTA SORT, PERÒ.. TOTA DE LA DOLENTA.
    Jajaja

    ResponElimina
  2. Sí, estic completament d'acord amb tu, cadascun de nosaltres som un ampli ventall d'històries en les quals el creador i el protagonista coincideixen en la mateixa persona.
    I pel que fa al fet de riure's d'un mateix és un recurs francament positiu, jo ho faig molt sovint. És una manera de descarregar tensions, ja ho va dir Jay Leno (que no sé qui era, però em consta aquest aforisme amb aquest/a autor) "No podem estar enfadats molt de temps amb algú que ens fa riure", en aquest cas seria amb nosaltres mateixos.
    Salut, Patxi.

    ResponElimina
  3. "Fan falta 37 músculs per enfadar-se i només 4 per somriure": aquesta frase la tenim penjada amb un vistós smile a la porta del despatx per la part de dins, per tal que tothom, quan surti, ho vegi. La majoria de persones, quan hi paren atenció, somriuen. No sé d'on la vam treure però és tota una declaració.

    El destí, crec que en un percentatge molt alt, ens el preparem o sembrem nosaltres mateixos, tot i que és cert que els condicionants i les herències socials i familiars sovint interfereixen, i molt, en el destí. L'afany de superació davant les adversitats de tot tipus és una bona mostra dels canvis que podem fer sobre el nostre destí.

    Salut i endavant!!!!
    Esther

    ResponElimina
  4. Aquest aforisme que dieu és de Swami Silvananda, que, com deveu pensar, tampoc sé qui és.
    En fi, potser no arribem a l'aprovat, en quant a aforismes, però almenys estem d'acord, pel que fa al destí.

    ResponElimina