Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

14/6/09

Florejacs. La Segarra.

Gairebé tot Florejacs s'assenta damunt un fiter.
El castell té una torre del segle XIV, que és l'element més vistós de l'edificació.Per un pas que s'inicia sota la torre s'accedeix a l'interior del conjunt.


Les cases més properes, i el castell mateix, per un cantó conformen la muralla i per l'altre donen a uns carrers - el d'Avall i el d'Amunt- i a un petit pati interior.Església de Santa Maria de caire classicitzant, fou bastida sobre l'antiga capella del nucli primitiu. El campanar més modern, porta la data de 1841.


La llegenda:
Es veu que en aquella època, la dama del castell era d'una bellesa fora de sèrie. Els pretendents, molts i com mosques, sospiraven per tastar la dolcesa de les seves carícies. Ella potser encara molt més cruel que no pas bonica, triava els qui li semblava i s'hi entretenia fins que ja en tenia prou i després els eliminava.
Una dona dolça i cruel alhora no podia comportar-se vulgarment en el moment de fer desaparèixer els seus amants. Per això, els abocava a l'olor plàcida d'unes flors elegants i letals al mateix temps. Els infeliços ensumàven amb fé i l'únic que aconseguien era la lentitud d'una mort inevitable. Florejacs vindria d'aquestes males flors.

2 comentaris:

 1. Molt be, Lola! Veig que vas aprofitar intensament la teva visita al meu poble i n'has fet un viu retrat! Felicitats i torna aviat, que encara hi ha moltes coses per a descobrir-hi!

  Giliet de Florejacs

  ResponElimina
 2. Amb el guia que vam tenir no podia ésser d'una altra manera. M'ho vaig passar d'allò més bé.
  I tant si tornaré.
  Ja vaig veure la teva pàgina, és fantàstica, hi ha un munt d'informació.Felicitats !!!.
  Una abraçada.

  ResponElimina