Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

29/6/09

Castell de La Torre de Claramunt. Anoia.

El nucli inicial d'aquest castell és el que dóna nom a la vila, ja que va ser als voltants de la torre de guaita - que el Sr. de Claramunt va fer erigir en aquesta contrada- on es van anar establint les cases que més tard han format la població.

Els cavallers de Claramunt, que tradicionalment residien durant els segles X-XII en el castell de la Pobla, van passar a començaments dels segle XIV, a viure definitivament al castell de la Torre després que es venguessin el castell de Claramunt als Cardona. L'any 1318 La Torre de Claramunt també passà a mans del vescomte de Cardona, però aquest autoritzà la branca dels Claramunt a continuar vivint al castell de la Torre com a castlans.
En el segle XVI els Claramunt encara estaben a la torre ja que el 1561, segons data que consta en la dovella de la portalada d'entrada al castell, Joan de Claramunt reestrucutra l'antiga edificació, que havia perdut part del seu valor estratègic, i la converteix en un casal fortificat. En aquest temps el duc de Cardona li havia fet donació perpètua de la jurisdicció de la torre de Claramunt.

Per raons de manca de descendència de les branques principals dels Claramunt, a partir del segle XVII passà a diferents cases baronals fins arribar avui dia.


Sant Joan Baptista de la Torre.
Les primeres notícies que tenim d'aquesta esglèsia, d'estil romànic, són del segle XII quan Ramon de Claramunt hi fa un llegat. Les principals reformes s'hi van fer en el segle XVIII amb la construcció d'unes capelles laterals i d'una casa per al sagristà. L'any 1790 es va construir l'actual campanar.
L'església era el panteó dels senyor baronals de la Torre de Claramunt des del segle XII fins al segle XVIII i de diversos industrials paperers com Ramon Romaní i Josep Tort del Turo.

3 comentaris:

  1. Hola, Lola. Nosaltres encara no hem visitat aquest castell, tot i que hi vivim molt a prop. Saps si l'església es pot visitar? Ens sembla molt interessant el tema dels panteons que hi ha dins.... més que rés per augmentar la nostra col·lecció.... Quantes coses desconeixem i les tenim a tocar!!!!

    Enhorabona i fins aviat.

    ResponElimina
  2. Jo no ho he visitat de dins, hi vaig anar el dia de la fira medieval i en vaig fer les fotos. Em van dir que el castell és privat i que no n'organitzen visites. Pel que fa a l'església a l'ajuntament em van dir que s'havia de trucar a la rectoria de La Torre de Claramunt 93.801.31.00 o a la de Capellades 93.801.02.57. Fins ara no he aconseguit parlar amb el rector.

    ResponElimina
  3. Hola, Gràcies per la detallada informació. Quina llàstima que no poguem gaudir de tot el nostre patrimoni!!! Mirarem de contactar amb el rector i, si no és possible, trucarem al Bisbat de Sant Feliu. Accedir als recintes i arxius esclesiàstics no sempre és fàcil...

    ResponElimina