Reportatges sobre la meva terra.
Comentaris de llibres.
Crítiques de pel.lícules i documentals.
Impressions sobre espectacles diversos.
Contes i microcontes per adults.
I més.

Hispanola. Vangelis.

31/10/09

Cementeri dels pobres. Igualada.

En un anexe al Cementiri vell d'Igualada hi podem trobar el "Cementiri dels pobres", així és tal com l'anomenem els igualadins, però en realitat el nom oficial era "Cementerio Libre".




















Encara en ús, podem observar que els difunts estan enterrats a la mateixa terra.




Hi ha forces tombes de criatures i, fins i tot, de nonats, algunes d'elles amb uns epitafis realment emotius. Si cliqueu damunt de les fotografies els podreu llegir.
















L'any 2005 l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica va descobrir que hi havia una fossa comuna de soldats republicans en el Cementiri Vell d'Igualada, alguns d'ells però estaven (o estan) en aquest anexe del cementiri principal. Eren soldats que havien estat ferits i atesos, durant els anys 1938 i 1939, en l'hospital militar habilitat durant la guerra en l'actual escola Garcia Fossas.


Un cop feta la visita, em pregunto: és veritat que un cop acabada la partida el rei i el peó tornen a la mateixa capsa?.

7 comentaris:

  1. No ho dubtis, tant el rei com el peó tornen a la mateixa capsa. Com ho fan ja és un altre tema...

    Ens ha agradat l'entrada i sobretot aquestes tombes en forma de bressols.

    ResponElimina
  2. Me gusta tu blog y lo que cuentas. Nunca vi un cemnterio como este. Tenemos gustos comunes. Tal vez te interese tambien el mio.
    http://delnegroalgris.blogspot.com/

    ResponElimina
  3. Això de "Cementerio libre" sembla que faci referència als anomenats cementiris civils, on s'hi enterraven tots els que no eren de fe catòlica. De fet, n'existeixen (Almudena de Madrid)o han existit (Reus)a molts cementiris. Però també s'hi barreja la zona dels albats, sempre plena de tristor... Aquesta zona també existia (Monistrol de Montserrat) o existeix (Torrero de Saragossa) més o menys a tots els recientes. Molt interessant la barreja del d'Igualada.

    I, és ben cert, tots anem a parar al mateix lloc, dins de marbre o dins de fusta però al mateix lloc.

    ResponElimina
  4. Sí és ben cert que tots ens morim, tots tenim la mateixa fi. No obstant, vaig sortir indignada perquè em va semblar una segregació innecessària hores d'ara. Una injusticia amb totes les de la llei, d'aquí la meva pregunta.
    No em puc creure que encara estigui en ús.

    ResponElimina
  5. Hem vist fotos d'aquest cementiri a la web de Nieves Concostrina (Pepitafios)

    ResponElimina
  6. Sí, els vaig enviar jo per allò del concurs, a veure si aconsegueixo el llibre que us vaig dir al dinar.

    ResponElimina
  7. Doncs sàpigues que hi ha un projecte de l'ajuntament d'Igualada per fer-hi unes modificacions que faran que perdi tota la seva essència. :-(
    si vols en parlem...

    rosa.decyan@gmail.com

    ResponElimina